GastroVin/Studio Nian

Anrika droppar från Fontanafredda!

Föregående Nästa
2r3qwedasdc.JPG

Denna afton så njuts de rosa bubblorna med bakat ägg och rom. I glaset så bubblas det fint från Fontanafredda och Hundred Fifty Seven Anniversary Brut. Ett strålande bubbel gjort enligt Metodo Classico.

Mestadels Pinot Noir, uppfyllt med Chardonnay och visst några andra sorters druvor som inte är uttalat, om exakt vilka.


Utseendet är poppigt och bubblorna är elegant små och snygga att titta på. Doften är fräsch och tillgivande, toner av lime och grön frukt.


Smaken är uttryckligen mer än behaglig, bubblorna sprätter loss ordentligt på tungan och rör upp alla smaklökar som ligger och vilar. Pinot fruktens röda toner gör sig här hörda och kända.


Vinet smakar länge och har en fin struktur med mineraler som får mig att dansa till Idas sommarvisa. Vet att laxens sälta kommer som ett kärlekspaket till vinets friska och kalla inlevelser. Adderar jag på en syra med tillhörande fetma från osten så kommer vinet att lyfta sig minst en nivå. Krämigheten från ägget och med dess innehålls rikedom från protein så blir alla rättens smaker tillsammans med vinet perfekt. Tro inte att brödet i tallriken var för intet, tack vare smulorna så lockade brödet fram en nötighet och svampton i vinet.


”Anrika Fontanafredda är en av giganterna i Piemonte och för många synonymt med ursprunget. Och som i alla bra historier började det hela med kärlek. Italiens förste kung, Vittorio Emanuele ll, köpte egendomen till sin älskarinna Rosa som blev grevinnan av Mirafiore och sedan fick vingården La Rosa uppkallad efter sig. I Serralunga d’Alba vinifieras alla viner under Fontanafredda etiketter, närmare 7,5 miljoner flaskor per år. 3,5 miljoner av dessa är det söta mousserande Astivinet och 750 000 är Barolo. Mängden till trots är det idag experimentlusta, innovation och modernitet som driver Fontanafredda framåt. Mycket tack vare vinmakaren Danilo Drocco och de nya ägarna Oscar Farinetto och Luigi Bafiglio. Med Danilo i spetsen görs idag viner med fokus på frukt och drickvänlighet utan att tappa ursprungstypicitet. Med tanke på just ursprunget lanseras 2011 en ny vinserie, Mirafiore, med filosofin att ta Barolo och Langhevinerna tillbaka till sina rötter.”