GastroVin/Studio Nian

Höstligt gott vin

Föregående Nästa
P1050348.jpg
Då kom snön, det yr runt husknuten och snålblåsten är iskall. Vad kan inte då bli bättre med en mustig köttgryta och en goding till flaska vin. Tiden är inne för att krypa upp framför brasan och bara njuta.

Beskrivning:

Chianti är vinerna med de goda smakerna och dess fina kroppar. Vinerna från området är mycket omtalade och vi alla har en relation till vinerna på något vis. Chianti är en av den mest besökta regionen i Toscana, området sträcker sig från Sienna i söder till Florens i norr. Med ett landskap som är likt ett sagoland med fantastiska kullar och underbara dalar.


Denna gång provar vi 2014 Ama Chianti Classsico. En ungtupp som kommer att bli perfekt, vilken dag du än väljer att dricka vinet. Doften är bedårande av ung röd frukt, smaken är mer inbjudande än sin doft, jag finner komplexa toner av körsbär, lingon, rostad mandel, örtighet och allt är stift och alldeles perfekt.  


Vi provade att dricka vinet direkt efter öppning och insåg omgående att vinet behöver en timme i karaff för att öppna upp sig och bli sådär gott som det bara är.


På spisen så står det en höstlig gryta och sjuder, gjord på högrev och en del goda kryddor som lagerblad, timjan, persilja, precis som man kan känna i vinet. Grytan pryds även av rotfrukter som med sin sötma plockar fram en vänlig frukt i vinet, hettan och kryddigheten gör vinet romantiskt och den strävhet som var påtaglig innan är nu mjuk och fin som ett lamm.


”Företaget grundades 1972 av de fyra familjerna Sebasti, Cavanna, Carini och Tradico, efter att ha blivit förälskade i chiantiviner och traditionerna i vindistriktet. Efter hand köpte de mark, och två mycket gamla byggnader från 1800-talet; Villa Pianigiani och Villa Ricucci. Egendomen ligger mitt i hjärtat av Chianti Classico mellan Radda och Gaiole inte långt från Siena.”


Med dessa ord så önskar jag er en trevlig middag och njut av vinet, sällskapet och köttets heta behag.


 


Länk till vinet.

Tips

Vinet är fasansfullt gott till gratäng med färska örter och vitlök, pumpa som rostats i ugnen. Varför inte till helgens kalkon.