GastroVin

Vinet till Skaldjuren

Föregående Nästa
048.JPG
P1060387.jpg
012.JPG
Säsongen är här, det är nu skaldjuren börjar smaka gott. Från västkustens kalla vatten kommer Havskräftorna till kvällens middag och vinet kommer direkt från juli släppet och det har vi Janake Wine att tacka för.

Beskrivning:

Vad kan bli bättre än en kastrull med nykokta havskräftor, en god flaska vin, trevligt sällskap och allt detta på en klippa ute i södra skärgården.


Dagens fortfarande varma solstrålar håller på att svala av och innan vi vet av vad, så sitter vi inlindade med filtar, och med ett gäng väldoftande och värmande oljelampor. Sensommarens tid är allt bra häftig. Vi bryter av kräftans rumpa och det är nu som sörplande och bitandes, rensandes och pillandes tar sin tid och det är jobbet innan man kommer till köttet, som minst är halva grejen med att äta skaldjur.


Med nerkladdade fingrar, så greppar vi tag i vinet för kvällen och det är skimrande rosa. Kvällens kyla har fått vinets flaska att bli disig och vi får med det ett perfekt tempererat vin.


”Till detta vin tillämpar men den så kallade Saignéemetoden, vilken innebär att man låter en del av musten till ett rött vin tappas av ett par timmar in på macerationen. Delen som tappats av vinifieras därefter i ståltankar vid låg temperatur för att för att framhäva de friska rena frukttonerna.”


Vinet bjuder på sig själv, och toner från mogna jordgubbar, skogshallon och kråkbär är de som jag först lägger märke till. Smaken är frisk, fruktig och fräsch. En dignande syra och ett uns av fin sötman. Vinet kommer att gilla skaldjurens sötma och havets sälta får vinet att skärpa till sig ännu ett snäpp.


Intressant med, att vi enbart skall dricka rosé på sommarens varmaste dagar, en kylig kväll som denna, så får vinet verkligen komma till sin rätt, och smaka fullt ut. Skall inte glömma att vi tog med oss en dipp baserad på citron, örter och vitlök. Alla de tydliga smakerna i dippen, gillades av vinet med stor belåtenhet. I glaset har vi 2016 Castle Rock Of Pinot Noir.


Brukar ju påstå att Rosévin behöver ett år i källaren för att komma till skott och utvecklas, men i detta fall, så är jag som smålänning delad. För jag vet att vinet är perfekt nu och det kommer garanterat inte bli sämre av ett år eller två i källaren.


”Castle Rock Winery har sedan det grundades 1994 skapat sig ett avundsvärt rykte; att producera viner av hög kvalitet som är mycket prisvärda. Tack vare det har Castle Rock blivit framgångsrika och man har fått alltfler kunder och fina utlåtanden och utmärkelser av pressen.


Castle Rock köper sina druvor från cirka 40 druvodlare som samtliga är kända försitt kunnande och för att år efter år leverera druvor av hög kvalitet. För att uppnå hög standard på druvorna får samtliga vingårdsägare och druvodlare rådgivning och instruktioner av Castle Rocks vinmakare; August Briggs. Vinerna tillverkas på respektive vinanläggning som finns i: Napa Valley, Sonoma County, Oregon’s Willamette Valley, and Washington’s Columbia Valley. Företagets affärsidé är att kunna producera goda viner av bra kvalitet till ett bra pris. För att att uppnå det har man inga som jobbar specifikt med marknadsföring, man har inte heller någon stor personalstyrka eller stora vinanläggningar. På så sätt håller man nere kostnaderna och använder istället kapitalet till att producera bästa möjliga vin till bästa möjliga pris.”


Länk till Vinet