GastroVin/Studio Nian

Riesling & Pilgrimsmusslor

Föregående Nästa
friterade-pilgrimsmusslor.png
P1050605.JPG
Slutet på veckan och då skall vi njuta av godsaker, såklart både i glas som på fat. Denna gång glömmer vi den traditionella tacos och mindre bra boxvin. Vi tar fram ett gäng musslor och en bättre flaska Riesling.

Beskrivning:

Ett klart och trivsamt vin är det som väntar oss. Doften är gedigen och de klassiska tonerna av hårda päron, citrus och torkade persikor. Smaken har sin finstämda och torra sötma. Mineralerna spelar vackert på min tunga, känns som att Beethoven har preciserat sina noter i vinet. Sötman finns med i hela seglatsen över gomseglet. Ett piggt vin med kropp och historik.


Sällskapsvin? -Ja varför inte, alla viner samt mig är sällskap, jag vill inte dricka vin själv. För då dricker jag inte. Vinet vill som vanligt ha mat till för att blir så sär perfekt som bara ett gott vin kan bli.


I denna stund så kommer vi servera Jennys smakrika och frasiga Pilgrimsmusslor, vinet begär en lätt sötma från rätten och det får vinet genom musslan och päronen. Jag ville först tro att päronen skulle bli en mindre bra vän till vinet men då hade jag fel, syra lyfter vinet och får en fin fräschör. Frasigheten från frityren blir salt och ger rätten en bra textur, något vin även gillar. Rostade nötter gör vinet med kryddigt och med fin smak av mynta så gör sig vinet till ett perfekt sällskap.


Trevlig helg!  


”Katedralen i Mainz var nära att ödeläggas under oroligheterna i området kring tiden för franska revolutionen men tack vare den dåvarande Domdekanen, Dr. Franz Werner, räddades den för eftervärlden. År 1780 köpte han en vingård i Hochheim av Greven av York, vilken idag fortfarande ägs och drivs av hans ättlingar. Den nuvarande ägaren, Dr. Franz Werner Michels, är den sjunde generationen och hans dotter, Catharina Mauritz, står i tur att ta över denna egendom.


Egendomens 13,5 hektar vingårdsmark ligger alla på mineralrik jord i sydsluttningar vilket ger vinerna en enastående extraktrikedom och generositet. Hela 90% av arealen är klassificerad som ”VDP Grosse Lage” vilket är Tysklands motsvarighet till Grand Cru. Dessa är planterade till största delen (97%)med Riesling men man har även en liten andel Spätburgunder (Pinot Noir).”

Tips

Gör stora portioner, för det är så jädrans gott.