GastroVin/Studio Nian

Amarone Capitel de'Roari

Föregående Nästa
P1050106.JPG
foodfolder-tryffelrisotto.jpeg
Höstens viner knackar på dörren vår, och in kommer det godsaker från Janake Wine, och denna gång testar vi Amarone och Tereses fantastiska och höstliga tryffelrisotto.

Beskrivning:

Ärade Amarone land, vi som er läsare, är folkliga och dricker det som vi gillar och känner är gott. Det finns fortfarande massor med ”kollegor” som än idag fnyser åt detta spektakulära vin, jag är en av de som gillar att dricka Amarone, ta det för var det är (de fantastiska) inte bry sig så mycket om vad andra sommelierer tycker och tänker. Oftast handlar det om osäkerhet och att man inte vågar ha en egen tro på det man gillar.


Vinet är gjort på de klassiska och regelrätta druvorna Corvina, Corvinone, Rondinella. Vinet är dekanterat en timme innan servering och det behövs, det är ju trots allt en snäll bjässe vi skall njuta av. Doften är stor och påtagligt ung, detta är årgång 2012 så vi har även här en yngling att handskas med. Vi smakar på vinet och gommen får samma känsla som nosen och de typiska tonerna av choklad, ceder, kaffebönor, nästan murkna körsbär och gentil och stilren vaniljarom som kommer från tiden i fat.Kryddigheten är riktigt snygg och vinet är balanserat och även i såhär ung ålder så känns tanniner och syra inte för kaxiga.


Länk till vinet


Drack detta vin för en tid sen och vinet hade då fått ligga i källaren i 10 år, och det var en upplevelse, denna stil på vin, uppskattar om det får ”ligga till sig” i källaren och alla intensiva smaker får mjukna till och harmonisera dropparna till ett fint lugn.”


I sin ringa ålder så behöver man inte vara rädd för att använda sig av smör, grädde, fett av alla de slag, vinet kommer älska allt varmt fett som kommer i dess närhet. Tänk er sen en åldrade parmesan som med sin trivsamma sälta och fina syra adderas ned i risotton som fått gotta sig med smakrik buljong, vin och lite vitlök.


Tro mig alla de råvaror kommer att trivas med vinet och för att göra allt lite mer lyxigare så river vi höstens första tryffel, så där slarvigt så tryffelns trådar faller fritt över hela tallriken och doften sprider sig i hela rummet, Tänk som så, att nu är äntligen hösten här, den färgsprakande årstiden.


”Vingårdarna ligger på de bästa kullarna i Valpolicella Classico som ger en låg produktion, men hög kvalitet. Den leriga jordmånen och den goda positionen gör att solen gynnar druvorna så att de kan ackumulera socker och aromer. I oktober väljs vindruvorna ut. Klase för klase skördas och läggs för att torka till februari-mars. Därefter får den must som återstår av det torkade druvorna genomgå alkoholjäsning som varar till juli-augusti, något som ger en hög alkoholhalt. Vinet lagras sedan delvis i traditionella ektankar och delvis i franska barriquer i 18-24 månader.”


Servera med;

Tips

Köp en låda och prova en flaska per år, ni kommer att känna stor skillnad mellan åren.