GastroVin/Studio Nian

Allesverloren Tinta Barocca 2013

Föregående Nästa
flodfolder-flankstek-1.JPG
tryffelbea
P1030603.JPG
Sydafrika som är på väg tillbaka efter en liten glömska, men vinerna är strålande och mer av dem kommer. Vi testar Allesverloren Tinta Barocca från Janake Wine.

Beskrivning:

Idag är ingen vanlig dag för det är just en sådan dag. Strålande sol och med lätt bris som sveper in över mitt munläder och sommarblekta hår. Det finns inget bättre än då, tända grillen och poppa upp en bra flaska vin.


Ett stycke kött av flank ligger i marinad och allt känns på tok för bra för att kunna vänta på att kolen skall bli perfekt, medans vi väntar några minuter till på grillen, så häller vi upp vinet och ge oss på dess toner och behag som kommer berusa oss i mervärde.


2013 Tinta Barocca från producenten Allesverloren. Och vi är då såklart i Sydafrika. Ett vin som kommer att berika mig och många andra efter en klunk eller två. Vinet har en god last av ek och tobak, och det är just detta som möter oss i första mötet med vinet. I andra andetaget så fylls nosen upp med varma bäriga toner och speciellt sommarns jordgubbar. Vinet har en lång och fin smak. Även att vinet har lite ålder så uppvisar ungdomens trivsamma tanniner och syra.


Vingårdarna sträcker sig från 170– till 350 meters höjd över havet. Jordmånen består av skiffer och sandsten och nederbörden är cirka 200 mm per år. Druvorna har först jästs i öppna cementkar vid ca 25 graders temperatur mellan fem till sju dagar. Efter malolaktisk jäsning har vinet lagrats i åtta månader i en kombination av, 10 procent nya-, 40 procent två- och tre år gamla franska ekfat. Det resterande vinet, 50 procent, mognadslagrades i rostfria ståltankar med franska ekstavar”


Flanken grillas ordentligt men bara på ytan för att sen flytta ut på grillen kant och i lugn och ro, få en innetemperatur på runt 52 grader, grillar gärna inte flank till mer än så då jag tycker att köttet (som allt annat kött av kvalitet) förlorar textur och smak. Timjan, vitlök och lime som är grunden i marinaden kommer att ta fram vinets kryddighet och spänst. Vi kommer att servera kolhydrater så som potatis och såklart tryffelmajonnäs, något som vi har en hel hink av i kylen, enbart för att den smakar så gott till mycket. Picklad lök är fantastisk bra till vinet som ser till att vinet håller upp sin smakkostym genom hela gommen. Sydafrika är tillbaka och det är bara mer bra att invänta från gårdarna i landet långt där nere.


Glad sommar till er alla.


Länk till vinet.  

Tips

Ett vin som inte skadeskjuter någon till höstens viltgrytor och andra smakrika kötträtter som då sällskapar med rotfrukter.