GastroVin/Studio Nian

2010 Allesverloren Fine old Vintage

Föregående Nästa
P1050588.jpg
img_7040.jpg (1)
Allt är inte bara Portvin i julens tider. Portugal med sina otroligt goda och fruktgenerösa söta viner är det ingen som kan motstå, men när provade ni sött vin från Sydafrika? Tillrett och skapt på samma fina och ädla vis som Portvin men med annan kropp.

Beskrivning:

Det nalkas sötsaker på allas bord i helgen, det är knäck, ischoklad, mousser, pepparkakor och det bästa av allt, ostarna. Kvalitets ost, svensk som fransk. Det är nu som detta vin kommer in i bilden. Vinet är gjort på följande druvor Tinta Barocca, Souzão, Pontac, Malvasia Rey, Tinta Roriz, Tinta Francisca och Touriga Nacional.


”Vingårdarna sträcker sig från 170– till 340 meters höjd över havet och planterades 1954. Ingen konstbevattning används. Jordmånen består av skiffer och nederbörden är cirka 200 mm per år. Detta vin tillverkas av klassiska portvinsdruvor såsom Tinta Barocca, Souzâo, Pontac, Malvasia Rey, Tinta Roriz, Tinta Fransica och Tourica Nacional. Druvorna har jäst i öppna cementkar under fem till sju dagar och har sedan blandats samman innan det lagrats i två och tre år gamla ekfat i 20 månader innan buteljering. Jäsningen stoppas med sprittillsats, vilket innebär att vinet får en helt naturlig restsötma.”


Jag kan inte låta bli att efter en lång julmiddag med alla härliga feta och salta smaker prova på Tereses snittar med mögelost och granatäpple. En liten rätt med salt, surt och fruktighet, det kan inte gå fel till 2010 Allesverloren Fine old Vintage. Vinet har en bedårande doft av rostande mandlar, russin, varma ekfat och kaffe. Smaken är som sin doft men det går inte att förglömma den gedigna balansen vinet har, en fin sötma som vägs upp av en alkoholkropp, det blir aldrig för mycket av något, bara sådär lagom av allt och det gillar ju vi svenskar. De går att sitta och njuta lång tid av vinet då smaken inte ger sig i första stund. Ett måste till julens sötsaker, finns på bolagets ordinarie sortiment.


Länk till vinet.

Tips

För er som gillar en mildare cigarr så är detta vin en gemytlig vän till, varför inte prova en 10-12 år gammal Partagás, Bolivar