GastroVin/Studio Nian

När det äntligen skall drickas gott rosé

Föregående Nästa
P1030601.JPG
Kyckling.JPG
Allt är förlorat! ”Allesverloren” Att det vackra ordet kan ha innebörd av något så tråkigt som brand och stöld. Men här är det slut med tråkigheterna och jag kommer bara att skriva positiva ting om deras viner.

Beskrivning:

Idag ägs gården av Danie Malan och det är även han som sköter vinmakandet. För er som inte träffat Danie, har missat en stor personlighet, jag har aldrig skådat en ”skönare” kille som gärna inte spottar i glaset, utan gärna njuter av sina egna droppar. 


”Om man frågar Danie, om det inte finns någon tanke om att göra vita viner, så är det lika stor risk att han kommer göra vita viner, som att en strikt vegetarian skulle börja jobba på AG. Han gjorde ett vitt vin 1998 men med handen på hjärtat, så kommer det aldrig att ske igen”


”Swartland är ett förhållandevis hett, varmt och torrt distrikt och nederbörden är i genomsnitt endast 450 till 600 millimeter. Konstbevattning har inte tillåtits förrän helt nyligen.”


Kvällen till ära så blir det grillat, en vanlig företeelse när det vankas vin från Sydafrika, tänk om vi hade samma utbud av viltkött som dem. Men denna gång så skall jag se till att tillreda en primörkyckling med rosmarin och apelsin. Tro inte att det enbart finns tunga och fat feta viner från landet där nede, då har man trott fel.


Kycklingen får sköta sig själv på grillen (i receptet nedan så står det 200 grader i ugnen, jag flyttade ugnen till grillen istället, gick hur bra som helst)


Vinet till pippin blir en rosé från gården och jag som många andra dricker rosé året runt, men vissa föredrar att hålla sig rosé enbart när det är ”varmt” ute eller under tre filtar, två värmare och ett par handskar, så rent klimatmässigt så borde det gå att dricka rosévin året om i Sverige?


I glaset har vi 2015 Allesverloren Tinta Barocca Rosé. Ett klart och fint vin, skall serveras svalt för att få öppna upp sig i glaset vårt. Det doftar jordgubbar, hallon och krusbär, fina toner av vanilj och kall gräddglass. Smaken är som sin doft, fin syra som är balanserad med vinet fruktighet och mineral.


Vinet vill så klart ha gastronomi för att komma till sin rätt, och tur som äro så har vi ju pippin som kommer lägligt till pass. Kyckling består av massa smaker och köttsaft. Denna gång så är örtigheten och sötman från apelsinen alldeles utmärkt till vinet, rätt och slätt för att vinet vill ha en lätt beska och örtighet för att få en god balans och bärigheten blir tydligare och när vi kommit så långt i smakparaden så kommer apelsinen till sitt syfte och levererar ett lugnt till vinet. Kycklingens smakrikedom blev riktigt gott till vinets unga frukt och spritsighet, Lova mig att Ni provar dessa två tillsammans, god lycka vid grillen och bränn dig inte på gallret! Smaklig spis.

Tips

Nu är rosé tiden inne för många, för att få fram vinets bästa smaker, gör som så att prova vinet med lite salt sen citron och sist socker, enbart för att se vilken stil på mat som vinet kan önska sig.