GastroVin

Det våras för sydafrika

Föregående Nästa
P1030600.JPG
Vad fick oss att börja dricka viner från Sydafrika? Vem planterade första vinrankan i detta land? Och varför räknas vinlandet som nya världen när första plantan planterades redan 1655 av holländaren Jan Van Riebeek. Kan man tolka som att landet fick sitt stora genomslag efter upphörandet av Apartheid 1990? - Ja, jag tror faktiskt detta, landet erbjöd då, smakrika viner med mycket frukt och söta smaker. En stil som vi önskade.anka

Beskrivning:

Men jag tror även att vi blev lite mättade av all frukt och rökighet i vinerna, Sydafrika ville se sina viner som ETT brand, som skulle de alla provas av en jury för att framstå som ”typiska” sydafrikanska viner. Så under en tid så smakade mycket likadant.


Idag så ser Sydafrikas unga vinmakare helt annat på deras viner och man skördar tidigare, innan för mycket mognad, man tänker mer druva och Terroir idag än bara frukt och storhet. Alla har vi någon gång druckit ett vin gjort av druvan Pinotage och det doftar rök, kallt fett och gammalt grillat kött. De vinerna tycker jag lyser med sin frånvaro på enbart gott vis.


Andra vinet som provas i denna serie med Sydafrikanska viner är 2014 Fleur du Cap Shiraz Grenache Cinsault. Ett vin som presterar med än vad man tror. Jag kommer alltid slå ett slag för att vin/dryck skall avnjutas i sällskap och med gastronomi. Vinet provade jag i ensamt tycke och får mig ett korrekt vin. Men när fågeln kom fram på bordet så levde vinet upp flera nivåer.


”100% av grenache och 50% av shiraz vinet har lagrats på 300 liters franska ekfat under 11 månader. Resterande shiraz vinet har legat på amerikanska ekfat medans cinsaultvinet bara lagrats på ståltank innan slutgiltig blend.”


I och med att druvorna har fått sina ”olika” stilar med fat i stål tank så tycker jag viner är bra balanserat. Doften är stor och jag känner fina stråkar av lakritsrot, söt lakrits, viol och såklart all röd frukt som hallon och röda vinbär. En avslutande fin balanserad ton av örtighet och fat inverkan. Ett vin som presterar fint för sina ynka 100 kr på systembolaget.


”Fleur du Caps viner visar en generositet och biodiversitet som för tankarna till den rika biologiska mångfalden man finner i ” Cape Floral Kingdom”. Fleur du Cap Bergkelder Selection reflekterar rikliga och finstämda aromer från den unika jordmånen och dess omgivning. Samtliga vingårdar som ingår i Fleur du Cap Bergkelder Selection ligger i ”Cape Floral Kingdom”, det minsta av sex erkända ”Floral Kingdom” områden som finns i världen, men även om det är minst är det ändå rikast på flora. Bergkelder Selection viner är kända för att ha en exceptionell kvalitet och tydligt visar druvans karaktär.”


Till detta vin så serveras Rosa stekt anka med en söt kräm på majs. Varm sallad på grön rättika, ramslök och vårlök. Vinet önskar fett och protein för att bli mjukare i sin stil och det söta från majsen kryddar på vinets fruktighet och strävheten blir mjukare utan att bli för tamt. Krispigheten i salladen tar fram en jordig och intressant stenig ton i vinet. Något som bör prövas. Se länk nedan.