GastroVin/Studio Nian

Kär Italienare bör vara kvar!

Föregående Nästa
P1030288.JPG
2013 Rosso di Montepulciano är ett mycket bra vin för sina ynka 129 kronor, ett vin som har stor kropp och personlighet, vill gärna ses tillsammans med en krämig pastarätt eller varför inte en klassiskt älggryta med hetta från chili och kryddighet från populära lakritsroten.

Beskrivning:

2013 Rosso di Montepulciano. Så bra, så jag funderar på om jag kanske har lyckats i köket denna gång med att få ihop vin med gastronomi. Vinet i fråga som jag redan gillade i min första sniff, har nu lindat mig om sitt lillfinger och jag är med på att få en bättre smakupplevelse. Typiskt för dessa viner är att man brukar använda sig av en Blend bestående av 80 % Sangiovese och så fruktar/kryddar man upp vinet med resterade 20 % Merlot.


En okomplicerad tanke för att blanda till ett riktigt gott vin. För mig så tilltalar mig druvan Sangiovese med sin fräscha och lätt bittra syra från bigarråer. Får man sen till en perfekt balans av givmild frukt och bärighet som kommer från druvan Merlot, så är det ett perfekt vin jag har i glaset. Som vanligt så är jag inte så mycket för att diskutera vinets pris om vad som är prisvärt och inte. Men för 129 kr så får man mer än vin för pengarna.


Man får en upplevelse som är densamma, som att resa till Italien. Slinka in på en liten pärla till restaurang och beställa in tomat, bröd och olivolja. För att sen ta en flaska av det lokala vinet. Dofterna av detta vin är så bra, det poppar toner av färska örter, såsom basilika och timjan. Adderar till Lakritsrot och viol. Avslutar med mörk röd frukt som körsbär och plommon. Smaken är lång och balanserad. Varför vänta med att köpa? Till detta vin så avnjöt vi en gryta på älg med dill och chili. Samt torkade rotfrukter och några droppar olivolja.