GastroVin/Studio Nian

Vin till kräftor!

Föregående Nästa
P1050095.JPG
P1040724.JPG
Sommaren är tillbaka? I alla fall för ett par dagar, det börjar spätta i alla våras ben och det är som att vår vackra värld lever upp igen från höstens laddade caffelatte och idol mys. Gör som jag, poppa upp en flaska gott vin, servera några småländska kräftor till så är kvällen räddad!

Beskrivning:

Rött vin till kräftor? Nu kommer 95% av Sveriges vinbefolknings att protestera, men varför? Rött vin till skaldjur funkar som handen i handsken.  En kväll som denna så drar vi oss mot Nya Zealand och provar en pigg Pinot Noir med häpnadsväckande goda toner av skolboksenlig Pinot. Doften är som en hel blomsterbukett, full av rosor, krysantemum och liljor. Doften hänvisar även till att vinet kommer ha mer kryddighet och arom än vad som kanske kan tros av en ”len” druva som denna. Smaken är vid och det kommer sensuella inslag från mogna plommon, nektarinens kärna, björnbär och ett uns av fatens inverkan som fint vals ut från tre byar Allier, Jupilles och Tronçais. Det är påtagligt att rankorna är unga till detta vin och med en viss kunskap bakom vinet så används druvor med ålder 4-20 år. Jag känner det tydligt i balansen från vinets frukt och hur frukten beter sig på min tunga och hur syran känns. Dijon kloner av (777, 667, 115 och Abel) används och vinet har druvor från tre olika block.


Ett mycket bra vin för dessa kronor som viner kostar, och personligen så tycker jag att Nya Zealand är utomordentligt duktiga på att handskas med Pinot Noir druvan. Nu till det viktigaste, maten till. Ett stort kräftfat med nykokta kräftor. Det doftar krondill och ljummen Västerbotten ost. Brödet från ugnen är så där frasigt och perfekt rostat, en klick med franskt lantsmör som egentligen är alldeles för kallt för sekunden, men får smälta och rinna ned för fingrarna mina, tack vare brädets hetta.


Första slurken av kräftan är så där precis perfekt salt, söt och kryddig som sig bör. Med en tugga av surdeg och kallt smör så kommer jag nu toppa smakupplevelsen med en stor klunk av 2013 Oyster Bay. Det som saknades innan vinet kom och anstötte min palett så var det just den där pigga unga fruktigheten av röda bär, med viss inställsam krydda och sötma av fat. Och allt detta har vinet.


Låt er inte vänta för länge på detta vin och tillsammans med kräftor växer vinet till inget annat än storhet. Kommer att spara ett glas till huvudrätten som blir Ceviche på torsk, recept finner ni i länk nedan. Lycka till och smaka gott!


Länk till vinet


Länk till torsk