GastroVin/Studio Nian

2013 Chablis Premier Cru Brocard

Föregående Nästa
P1030296.JPG
P1030295.JPG
DSC_0054.JPG
Ädel Chablis från fin Terroir. Vad kan stå emot ett vin med stor personlighet och smakrikedom. Kvällen till ära provade jag detta vin framför en sprakande brasa, nykokta räkor och varmrökt lax från egen rök.

Beskrivning:

Brocard, Brocaaard, låt bokstäverna få sammanföra detta vackra franska namn. Det är allt mycket klassiskt med detta anrika ord. För mig är det en innebörd av storhet, smakrikedom och Terroir. Ja, jag vet att det kan låta lite klyschigt med det är de enda orden som kommer direkt från mitt hjärta eller är det gommen som utbringar detta gentila ord.


I glaset i kväll har jag inte mindre än 2013  Jean-Marc Brocard, Chablis Premier Cru Fourchaume. Vilken succé säger jag. Vacker i sitt stora mature glas från Orrefors. Doften är inbjudande och det kommer läckra toner av rapsfält, honung, kall sten och en fin integrerad fat ton. Smaken är fint balanserad och har perfekta mineraler som hänför sig på vinets syra och frukt. Alla pratar om den svåra årgången 2013 och dess alldeles för lilla skörd. Men Brocard är en känd familj för att inte lämna något åt slumpen. Så med liten skörd, lyckas man med att skapa ett vin i toppklass.


”Fourchaume har, förutom den traditionella Kimmeridgien-jordmånen, ett lager av lerjord på cirka 40–50 cm vilket ger vinerna en lite fruktigare, fetare och rundare smak redan som unga.”


Vinet vill ha mat för att stråla ut på bästa sätt, och varför inte satsa på ett ”säkert” kort, nykokta råkor med en plane majjo smaksatt med tryffel och citron. Tor mig, den fina sötman i räkorna lustfyllda vinet fruktighet och blev fantastiskt tillsammans. Kunde inte hålla mig borta från röken denna gång heller, och hade några bitar lätt gravad lax som jag rökte snabbt för att få en antydan till bitter rökighet. Och även här så slår vinet kullerbyttor när de möts i gommen, värmen, sältan, och rökigheten får vinet att känna sig som i sin Terroir. När smakerna i mat och vin träffar rätt, då är gastronomi allt roligt.


Ett vin som kommer passa till halstrad torsk med rostade nötter i brynt smör. Eller varför inte en vårkyckling med soyastekt kål och wasabi. Lamm med örter och tryffel burre Blanc.


”Jean-Marc Brocard är en relativt ung producent i Chablis, som med geologisk karta som kompass, snabbt skapade sig en stor egendom på 1970- och 1980-talet. Idag omfattar hans egendom cirka 200 hektar mark, men han köper även in druvor varje år för att täcka sina behov. Hans viner har vunnit stor respekt för sin klassicism och sin rena, friska Chablisstil. Detta, kopplat till förmågan att behålla en varm fruktighet i vinerna, har gjort Brocard till en nyskapare i området. Ekfat används aldrig i produktionen då man menar att det maskerar den äkta Chablisstilen, med sin rena, mineralbetonade och friska syra. Jean-Marc strävar efter att vinerna så mycket som möjligt skall återspegla jordmånen. Således vinifieras alla olika jordlotter var och en för sig. Sonen Julien, som är vingårdsansvarig sedan 1999 (och VD sedan ett par år tillbaka), har infört biodynamisk produktion och odling på drygt 80 hektar av marken (2011). Detta gör Brocard till den största ekologiska odlaren i Bourgogne! Resultaten visar sig redan med viner som till en början kan uppfattas som något introverta men som har ytterligare djup i sin minerlaitet”