GastroVin/Studio Nian

Klassisk Bordeaux

Föregående Nästa
P1050115.JPG
bakgrund gastrovin
P1050126.JPG
Klassiska Bordeaux blir det i glaset denna gång. Ett vin som jag följt det senaste åren. Ett vin som behöver tid och ges respekt, men är så givande och smakrikt om man bara öppnar upp sitt stilla sinne

Beskrivning:

Vid spisen idag står jag själv, har öppnat upp buteljen och med silkeshänder dekanterat den enligt all korrekta medel jag bara kan. Ni står vinet intill mig och bara väntas på att njutas av. Det känns i hela kroppen att vintern  är på väg och det är kyligare väder ute. Det är som nu vinerna av den fina rang är som bäst ”personligt tycke”. I karaffen har vi 2012 Les Hauts de Granget. Druvor av  83% Merlot, 11% Cabernet Franc och 6% Cabernet Sauvignon.


Det blir en ”enkel” rätt som är skapt för vinet. Ägg med spenat omelett som jag smaksätter med fläsk av bästa svenska gris, samt att vid servering så rivs det obehagligt stora mängder med tryffel över helan anrättningen. Idag är jag givmild så då blev det visst tryffel över hela bordet.


Ägg är en råvara som är älskad och mer eller mindre oälskad av vissa äldre missförstådda vindrickare. Vi går tillbaka i tiden och läser att svamp, senap, spenat ”råa grödor” och då ägg,  skall vara en ovän till vin? Det är lika sant som om att de går att sälja snö i nordpolen. Alla dessa råvaror och smaker går alldeles utmärkt att servera till ädelt jästa druvor. Bara man har en tanke med det hela.


Min tanke är så som följer, vinet har en påtagligt kryddig kropp som behöver mjukas upp och det görs tack vare det krämiga ägget som binder upp allt ”hårt i vinet och vinets frukt kommer fram, och när frukten är framme så kommer fläsket till pass med sin fina smak och fett. Fettet i sig gör vinet ännu mer harmoniskt och snart är det bara varm ceder, svartavinbär och örter kvar. Och då tar den vegetabiliska eran tag i vinet och förser vinet med grönska för att inte vinet skall fall bort i munnen. För att till slut krydda på vinets balanserade kropp så adderar vi till tryffeln och ett uns av senap, och där har vi dagens gedigna kombination i mat och vin. Smaklig spis. Receptet finner ni här nedan.


"Producenten selekterar och använder sedan endast de bästa druvorna från sina ägor i Saint-Emillon. Traditionell vinframställning i en helt automatiserad miljö med temperaturkontrollerade tankar. Den malolaktiska jäsningen tar plats i både ståltankar och ekfat. Lagring: 12 månaders ekfatslagring i 50% nya och 50% andra fyllningens Franska ekfat.”


 


Länk till vinet.

Tips

"De levde som svin, de varken rökte eller drack."