GastroVin

Klassiska smaker, som skulle få vem som helst på gott humör.

Föregående Nästa
P1050102.JPG
foodfolder-revbensspjäll-2
Ett vin som tar mig tillbaka till skolbänken för att få en lektion i hur ett vin från förr gjordes och hur det idag än bör göras. Fy böveln vad gott det är.

Beskrivning:

Inte varje dag som jag öppnar upp 12 år ”gammal” Rioja och njuter, för jag njuter i fulla drag. Med åldern så kommer man tillbaka till grunden i vinmakeri och tänk. Det är spännande och nödvändig för hela vinvärlden att det händer grejer, och det gör det då minst varje dag. Nya metoder, vinlagringar, filosofier och stilar uppkommer. Men som vanligt så kommer jag alltid ”hem” till mina stilar som jag är uppvuxen med. Klassisk Rioja, Bordeaux, Bourgogne och såklart Napa.


Denna kväll så provar vi 2004 Vina Bosconia Reserva, från enastående producenten R. López de Heredia Viña Tondonia. Vinet är i sin fulla mognad och doften levererar känslor som en stråkkvartett gör för sin publik. Mogenheten i vinet får mig att tänka på halm, äldre fat, och krondillen fina dofter. Smaken är balanserad och har en fin fruktighet med perfektion i fat avvägning. Smaken sitter i länge och flörtar länge och väl med mitt gomsegel. Druvblenden består av Tempranillo 80% , Garnacco 15%,, Mazuelo 10 % Graciano 5%.


”Dr Rafael Lopez de Hereida återvände till Rioja från Chile dit hans familj flyttat och han grundade bodegan år 1877 vid järnvägsstationen i Haro. Idag är det den 4 generationen som driver firman. Maria José Lopez de Hereida leder företaget och hennes syster är vinmakaren. Lopez Hereida är idag den tredje äldsta i Rioja. Bara Riscal och Murrieta är äldre. Extremt berömda viner som släpptes sent på marknaden och Riojas (ja, kanske världens) absolut mest berömda traditionsbevarare.”


Med ett vin som detta i glaset, så skall vi finna en riktigt bra bit griskött att bereda, gärna med massa fett som kan med sin smak förhöja vinets subtila stil. Saftiga revbensspjäll med kryddor och känslor som redan nu tar oss mot vinterns gnistrande tid. I receptet så har Terese valt att använda cola eller julmust för att tillföra en viss sötma. Vill man så går det lika bra med 3 msk honung i stället.


Vinet är angenämt och behöver ingen större motståndare i maten, som skall mjuka upp vinets tanniner eller frukt. Utan vinet behöver bara mycket smaker (inte för starka) för att komma till sin rätt. Det jag vill säga med ett varningens finger är att ta det lite lugnt med söta tillbehör då vinet inte har överdriven frukt att sätta emot.


Lycka till i köket. Droppa några droppar av vinet över revbenen precis innan servering.  


Länk till vinet..