Foodfolder

Vinnarna i Gulddraken 2016

Föregående Nästa
foodfolder-gulddraken-2
foodfolder-gulddraken-3

Fick lite lyx och flärd under måndagskvällen på Gulddraken som hölls på K-märkt i Garnisonen. Temat för årets Gulddrake var hållbarhet, hälsosamt, vegetariskt och vegan. Champagne och snittar följde helt i det temat. Intressant!

Vi ger en stor fanfar åt vinnarna!


Kafé: Enskedeparkens bageri


Den lilla faluröda stugan har gjort storstadsverklighet av det lantliga kafé vi drömmer om – en nostalgisk fantasi av surdegsfrallor, smöriga bakverk och smakfulla soppor. Ett utflyktsmål som inte är för stort och inte för litet, med precis det vi längtat efter, och så det där lilla extra som vi inte hade räknat med. Som fredagspizzorna som redan blivit en institution söder om söder. Miljö, mat och bemötande – på Enskedeparkens bageri hänger allt ihop.


Enskede gårdsväg 3-5 070-333 09 35 www.enskeparken.se


Bar: Bottles


Här tas varje beställning emot med precision och inspiration, av entusiaster som tar innovation och smakdefinition på blodigt allvar, utan att någonsin glömma bort att service och stämning byggs av det motsatta – värme och humor. Det ambulerande barkollektivet Bottles sätter ribban högt för sina konkurrenter och barupplevelsen ännu högre för sina gäster. De vet inte bara vad vi vill ha innan vi själva vet det, utan också var vi vill ha det.


Ambulerande bar med bas på Lilla Nygatan 5 Kontakt: bar@bottles.se www.bottles.se 


Krog Budget: Ai Ramen


Uppgraderad snabbmat är årets stora trend i Stockholm, och ingenstans är den så bra som här. Trista snabbnudlar är ett minne blott och vinnaren i budgetkategorin visar vilka höjder det före detta studentkäket kan nå med lite kärlek, kunnande och omsorg. Som en bonus känner man sig dessutom som en stammis redan vid första besöket – vilket inte hindrar att vi gärna återkommer till Ai Ramen om och om igen.


Erstagatan 22 08-6437180 www.airamen.se


Krog Mellan: The Flying Elk


Den flygande älgen har inte bara landat, den har verkligen funnit sig till rätta i hörnlokalen i Gamla stan samtidigt som maten har nått nya höjder. På The Flying Elk serveras det numera mat som är både klassisk och med nordisk touche, stabil och fantasifull. Synbart enkla rätter tillreds med perfekt smakgehör och underbart förhöjande accenter och som gäster njuter vi av både mat och bemötande på denna mysiga restaurang.


Mälartorget 15 08-20 85 83 www.theflyingelk.se


Krog Lyx: Omakase köttslöjd


Namnet till trots handlar det ganska lite om kött här – åtminstone om man räknar i gram. Omakase Köttslöjd gör verklighet av det många grönsaksförespråkare talar om: de låter köttet som förädlats på krogens eget charkuteri i Järvsö – bli en krydda. Det är lekfull och kreativ matlagning med vidunderlig precision. Här blir man del av en föreställning i sjutton köttiga scener och får en upplevelse man sent ska glömma.


Yxsmedsgränd 12 08–506 400 80 www.omakasekottslojd.se