Ingredienser
- 2 st andbröst
- 2 msk smör
- 1 kvist timjan
- 1 klyfta(or) vitlök
- 100 g rödkål
- 1 msk smör
- salt
- 1 dl grädde
- Sås:
- 2 msk finhackad lök
- 1 kvist timjan
- 2 dl rödvin
- 25 g smör
- 1 msk kalvfond
- 1 tsk honung
- Topping:
- 1 dl svamp
- 0,4 dl sidfläsk el. pancetta
Gör så här:
Andbröst
Lägg andbrösten i en varm stekpanna med mycket smör, timjan och vitlök. Använd termometer och låt brösten få en innertemperatur på ca 52 grader och låt dem sedan vila tills innertemperaturen nått 55-56 grader. Låt skinnet bli ordentligt knaperstekt – annars ska du undvika att servera de.
Precis innan servering skiva bröstet i tunna skivor och salta & peppra.
Gräddstuvad kål
Strimla vitkålen, hacka vitlöken och stek dessa i smör först hett sedan dra ned värmen och låt den svettas i ca 10 min. Häll sedan på grädde och låt den dra in i kålen, smaka av med salt och peppar.
Svamp och sidfläsk
Rensa svampen och hacka sidfläsket. Lägg allt i en ugnssäker form och sätt in i ugnen på 150 grader. Rör om dåd och då så svampen drar åt sig fettet från sidfläsket. Låt den vara inne till allt är knaperstekt alt. ca 15 min.
Rödvinssky
Hetta upp smör (ca 1/3) i en kastrull. Låt den finhackade löken svettas utan att den tar färg i cirka 3 minuter. Tillsätt honung och bryn löken i 2 minuter.
Häll i vinet och låt den koka upp och tillsätt kalvfond. Låt såsen sjuda tills hälften av vinet kokat bort. Tillsätt de resterande smöret och vispa samman såsen. Smaka av med salt och peppar.
Servera med
Tips
Om du inte hittar vildand i din matbutik så kan du beställa via Viltbilen.
Lyssna även på vår podcast I glaset
Lyssna på podden via Spotify, Acast eller iTunes.
Njut, följ och tagga oss gärna i sociala medier! #foodfolder @foodfolder @societelastar