Foodfolder

Vietti Langhe Nebbiolo 2017

Föregående Nästa
47A24404-F750-4010-9E98-46AABB83275A.jpeg
Otroligt generös bärighet med inslag av hallon och körsbär. Lätt örtig med toner av mentol och läder. Kraftfull och behöver lite luft innan förtärande, ser fram emot att följa elegansen med åldrandet. GOTT! Vietti Langhe Nebbiolo matchas bäst med en rejäl gryta, vilt, rött kött eller lagrade hårdostar.

Beskrivning:

Beställ Nebbiolon här >>


Ursprung: Italien, Piemonte, Langhe DOC Nebbiolo


Druva: 100% Nebbiolo


Vietti


Enastående hantverk från en hyllad egendom i Piemonte. Högst upp omkring byn Castiglione Faletto, vid Langhes vackra kullar ligger den berömda vinegendomen Vietti. Egendomen grundades i slutet av 1800 – talet av Carlo Vietti och var en av de första att exportera baroloviner till USA. Idag står Vietti för några av de högst rankade vingårdslägena i Piemonte.


Särskilt kända är de för sitt gedigna utbud av barolo och viner på druvan Barbera. Därtill har Vietti också en stark koppling till druvan Arneis. Egendomens utbud av högklassiga Cru lägen har genom åren vunnit många utmärkelser och höga betyg. Årgång 2016 av Barolo Rocche di Castiglione & Barolo Ravera hyllades med 100 poäng i Robert Parkers Wine Advocate respektive av Antonio Galloni.


Vietti står för ett fullödigt utbud av viner från Piemonte. Samtliga görs på inhemska druvsorter såsom Arneis, Moscato, Dolcetto, Barbera, Nebbiolo, Freisa och Timorasso. Merparten av druvorna plockas från jordar rika på lera, sand och kalk i berömda Castiglione Falletto. Tre av vingårdsvinerna, däribland Villero Riserva, lagras på stora slavonska fat, medan de något mer moderna vinerna från Brunate och Lazzarito delvis lagras på franska fat. Egendomens unika vingårdslägen sköts med varsam hand och följer hållbar filosofi.
Sedan 1974 förses några av Viettis viner med specialdesignade etiketter – orginalverk inspirerade av vinets årgång.


Här hittar du Systembolagets utbud av vietti >>


 

Tips

 Lyssna på podden via Spotify,  Acast eller iTunes