Foodfolder

Västerbottenspaj som tarte

Föregående Nästa
foodfolder_vasterbottenpaj.jpeg
Den perfekta pajen/tart fylld med en len Västerbottenostkräm. Passar perfekt som små munsbitar på minglet som förrätt, till buffebordet eller till våra högtider. Denna Västerbottenstarte gör sig ypperligt till ett glas vitt med lite fat karaktär.

Ingredienser

  • Paj:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 125 g smör
  • 2 st ekologiska ägg
  • 3 msk iskallt vatten
  • Fyllning:
  • 100 g Västerbottensost
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • Topping:
  • 1 påse(ar) grön paprika/piementos
  • Garnityr:
  • 1 paket krasse

Gör så här:

Västerbottensost fyllning


Riv osten och lägg den i en kastrull tillsammans med ägg och crème fraiche. Smält samman på väldigt låg värme och rör hela tiden så att det inte bränner vid.


Smaka av med lite salt om det behövs.


Häll upp ostsmeten i svala och färdig gräddade pajformar.


Ställ dem i kylen i ett par timmar så att de stelnar. 


Pajdeg grundrecept


Pajskalet är ett enkelt grundrecept på deg till alla typer av matpajer. 


Knåda ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylskåpet ca 30 min.


Kavla och tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel och ställ kallt ca 10 min.


Sätt ugnen på 200 grader och grädda i 10 min.


Garnera pajerna med tunt hackad grön paprika/pimientos eller löjrom. Toppa med gräslöksblommor, dill eller krasse.


Servera med

Tips

Till kräftskivan eller hösten så toppa tartletten med smörstekt- eller picklade kantareller.