Foodfolder

Västerbottenpaj med kantareller

Föregående Nästa
fooffolder västerbottenspaj.png
En riktig klassiker när det kommer till pajer som passar perfekt till kräftorna men också till jul, påsk och midsommar buffén. Eller att njutas som den är till en sallad.

Ingredienser

  • Paj:
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 tsk salt
  • Fyllning:
  • 200 g västerbottensost
  • 2 st ägg
  • 2 dl grädde
  • salt
  • svart peppar
  • 2 dl kantareller (valfritt)
  • 2 msk smör
  • Topping:
  • 1 st dillkrona

Gör så här:

Gör pajdegen genom att arbeta samman vetemjöl, salt och smör, tillsätt vatten och arbeta samman till en fast deg.


Låt den vila i kylen en stund i plastfilm.


Sätt ugnen på 225°.


Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter.


KantarellFyllning


Stek kantarellerna i torr stekpanna till vätskan torkat upp. Tillsätt smör och smaka av med salt och peppar.


Vispa grädde och ägg lätt med en gaffel. Salta och peppra efter smak.


Häll äggstaningen i pajskalet och strö över riven ost och de stekta kantarellerna.


Grädda i ugnens mitt i ca 35 minuter eller tills pajen har stannat helt och är gyllenbrun och fin.


Toppa med dillkronor och servera pajen varm eller kall.