Foodfolder

Upside down paj med rödbetor och karamelliserad lök

Föregående Nästa
7AE7A909-412A-4A7E-ACFB-16B64D7D3A09.jpeg
Enkel och effektfull smördegspaj med rödbetor. Tekniken går att använda på både rödbetor och andra grönsaker och frukter. Pajen får en "tarte yta" som är krämig och god.

Ingredienser

  • 0,8 kg rödbetor
  • 2 tsk balsamico vinäger
  • 4 kvist/ar timjan
  • 1 msk ströbröd
  • 200 g chevre eller liknande ost
  • 2 tsk olja
  • 2 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg
  • Tillbehör:
  • 4 st schalottenlök
  • 40 g smör
  • 1 msk socker
  • 1 msk vinäger
  • 2 msk vatten
  • Topping:
  • 4 msk creme fraiche
  • Deg:
  • 250 g smör (alt färdig smördeg)
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • Paj:
  • 1 tsk salt
  • 1 msk vinäger

Gör så här:

Koka rödbetor tills de är mjuka alt använd färdig kokta rödbetor. Skiva rödbetorna.


Smördeg (går att köpa färdig)

Tyvärr brukar det vara väldigt lite smör i smördeg så titta noga på förpackningen om du köper färdig smördeg. Gör du egen smördeg så finns instruktionerna nedan.


Blanda ihop mjöl, salt, vinäger, kallt vatten och hälften av det kylskåps kalla smöret till en deg. Låt den vila i kyl 30 min.


Kavla ut degen till en kvadrat.

Hyvla eller skiva resten av smöret över halva degen och vik över den på den andra halvan av degen. 

Kavla eller tryck ut degen tills att inget smör tränger ut.

Vik ihop degen i tre delar åt ena hållet och två delar åt andra hållet.Låt vila i kyl ca 15 min.

Upprepa kavlingen och vikning ytterligare två-tre gånger.

Kavla sedan ut degen till en tunn platta.

Degen går utmärkt att skära i bitar och frysa. Lägg då ihop dem med smörpapper eller plastfolie emellan i en tättslutande plastpåse eller burk.


Karamelliserad lök

Skala och skiva löken i tunna skivor, använd med fördel en mandolin. 


Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek löken på medelhög värme tills den mjuknat fått fin färg. Rör om med jämna mellanrum. 

Sänk värmen och tillsätt  vinäger och socker. Låt steka i cirka 10–15 min. 

Tillsätt vattnet och stek tills vattnet absorberats och löken är riktigt mjuk. 


Up side down paj 


Märk ut storleken av smördegen på bakplåtspappret. Strö ut ströbröd, timjan, flingsalt, balsamvinäger, honung och oljan innanför det uppmärkta området, tänk på att ha ca 0,5 cm marginal för att trycka till pajen med en gaffel. Toppa med det skivade rödbetorna och ost.


Lägg på smördegen och tryck ner pajskalet med en gaffel mot bakplåtspappret.


Vispa upp ett ägg och pensla smördegen. Grädda i 30–35 minuter i 175 gradet eller tills smördegen blivit gyllene.


När den är klar, låt den svalna ett par minuter innan du vänder pajen. Dra sedan försiktigt bort bakplåtspappret.


Skär upp i bitar och toppa varje bit med en klick crème fraiches, karamelliserad lök och timjan. Servera och njut!


Pajen passar perfekt till buffer eller att ätas kall som varm.


Gott till