
Ingredienser
- 0,8 kg rödbetor
- 2 tsk balsamico vinäger
- 4 kvist/ar timjan
- 1 msk ströbröd
- 200 g chevre eller liknande ost
- 2 tsk olja
- 2 tsk honung
- 1 tsk salt
- 1 st ägg
- Tillbehör:
- 4 st schalottenlök
- 40 g smör
- 1 msk socker
- 1 msk vinäger
- 2 msk vatten
- Topping:
- 4 msk creme fraiche
- Deg:
- 250 g smör (alt färdig smördeg)
- 4 dl vetemjöl
- 1 dl vatten
- Paj:
- 1 tsk salt
- 1 msk vinäger
Gör så här:
Tyvärr brukar det vara väldigt lite smör i smördeg så titta noga på förpackningen om du köper färdig smördeg. Gör du egen smördeg så finns instruktionerna nedan.
Blanda ihop mjöl, salt, vinäger, kallt vatten och hälften av det kylskåps kalla smöret till en deg. Låt den vila i kyl 30 min.
Skala och skiva löken i tunna skivor, använd med fördel en mandolin.
Up side down paj
Märk ut storleken av smördegen på bakplåtspappret. Strö ut ströbröd, timjan, flingsalt, balsamvinäger, honung och oljan innanför det uppmärkta området, tänk på att ha ca 0,5 cm marginal för att trycka till pajen med en gaffel. Toppa med det skivade rödbetorna och ost.
Lägg på smördegen och tryck ner pajskalet med en gaffel mot bakplåtspappret.
Vispa upp ett ägg och pensla smördegen. Grädda i 30–35 minuter i 175 gradet eller tills smördegen blivit gyllene.
När den är klar, låt den svalna ett par minuter innan du vänder pajen. Dra sedan försiktigt bort bakplåtspappret.
Skär upp i bitar och toppa varje bit med en klick crème fraiches, karamelliserad lök och timjan. Servera och njut!
Pajen passar perfekt till buffer eller att ätas kall som varm.
Gott till