Foodfolder

Ugnsrostad kyckling med primörer

Föregående Nästa
image.jpeg (433)
Hel kyckling är en enormt tacksam rätt när man helst vill socialisera med sina vänner och familj istället för att stå i köket. Ugnen och råvarornas smaker gör jobbet ;) Testade den franska ekologiska gårdskyckligen La Belle de France, saftig och god!

Ingredienser

  • 1,3 kg färsk kyckling
  • 12 st färskpotatis (små)
  • 4 st morötter
  • 3 st gul lök
  • 2 msk timjan
  • 1 st citron
  • salt
  • svartpeppar
  • 3 klyfta(or) vitlök
  • 3 dl vitt vin
  • 2 msk olivolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 120-150 grader.


Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Häll över vin och olivolja.


Skär upp citronen och en lök och stoppa in i skrovet på kycklingen tillsammans örter, salt och peppar.


Sätt in kycklingen i mitten av ugnen.


Efter ca 40 minuter så ta ut kycklingen och lägg i potatis, lök och morötter och fortsätt ugnsrosta.


 


Kycklingen är färdig när köttsaften är klar och genomskinlig dvs efter ca 1 tim och 10 min.


Servera med rotfrukterna och tex majonäs eller annan "krämig" sås.


Läs mer om La Belle de France kyckling här.


"Majo" recept här;

Tips

Marinera kycklingen i saltlake. Lös upp ca 8% salt i vattnet. Häll upp saltat vatten i en bunke som täcker kycklingen. Marinera i 6 timmar i kylskåpet innan den ska tillagas.

Variera primörer efter säsong.