Ingredienser
- 0,8 kg Blomkålshuvud
- 100 g smör
- 1 msk rapsolja
- 0,5 st citron
- salt
- 2 dl Grädde
- Sås:
- 2 st schalottenlökar
- 1,2 dl vitt vin
- 2 msk vitvinsvinäger
- 8 st vitpeppar korn
- 2 st persiljestjälkar
- 200 g smör
- 1 msk citronsaft (valfritt)
- salt efter smak
- Topping:
- 2 dl hasselnötter
- 1 näve(ar) grönkål
- rapsolja
- salt
Gör så här:
Blomkålen
Sätt ungnen på 150 grader.
Ansa blomkålen och ställ den i en ugnssäker form.
Gnid in blomkålshuvudet med smöret och oljan, strö sedan några nypor salt över.
Baka i ca 15 min så att blomkålen får en gyllene kulör, dra sedan ned temperaturen till 120 grader och baka i 2 tim.
Skopa upp smöret över blomkålshuvudet ca 2 gånger under tiden det bakas.
När det är klart pressa lite citron över.
(Har man lite bråttom kan man baka huvudet på 200 grader i 20 min. Se till så att inte kålhuvudet bränns bara.)
Beurre blanc (smör sås)
Skala och finhacka schalottenlöken.
Blanda löken med vinäger, vitt vin, vitpepparkorn och persiljestjälkar i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften - det tar ca 5 minuter beroende på kastrull.
Sila av vätskan och häll tillbaka i kastrullen. Häll ned grädden och koka lite till på medelvärme. Skär smöret i kuber och klicka i under kraftig vispning. Då reder sig smöret till en fin sås. Ta av från värmen och smaka av med salt och lite citronsaft.
Hasselnötterna
Lägg nötterna i en ugnssäker form och ställ in i ugnen med blomkålen i ca 20-30 min. Låt sedan svalna och mortla alt hacka dem grovt och strö över blomkålshuvudet när det är klart.
Grönkålen
Tvätta av kålen, torka ordentligt.
Ta bort hårda stjälken och bryt kålen i lagom stora bitar.
Lägg allt på en plåt och bland om med olja och salt.
Sätt in i ugnen på 110-150 grader i 10-15 minuter.
Lägg upp blomkålshuvudet på ett fat och häll såsen runt, toppa med de rostade hasselnötterna och de frasiga grönkålschipsen.
Gott i glaset;
Tips
Beurre blanc är en av de godaste såserna som finns säger jag som inte är ett "sås fan"! Gör gärna lite extra att gotta sig med ;)