Foodfolder

Ugnsbakad blomkål med beurre blanc, hasselnötter & grönkål

Föregående Nästa
foodfolder-blomkal.JPG
Att baka blomkål i ugnen är otroligt gått och blir dessutom otroligt dekorativt till de dukade bordet. Här är en variant med beurre blanc (smör sås), rostade hasselnötter & grönkål. Perfekt rätt som den är alt tillbehör till tex fisk eller kyckling. Servera med ett vitt fatlagrat vin som väger upp de feta och nötiga i rätten.

Ingredienser

  • 0,8 kg Blomkålshuvud
  • 100 g smör
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 st citron
  • salt
  • 2 dl Grädde
  • Sås:
  • 2 st schalottenlökar
  • 1,2 dl vitt vin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 8 st vitpeppar korn
  • 2 st persiljestjälkar
  • 200 g smör
  • 1 msk citronsaft (valfritt)
  • salt efter smak
  • Topping:
  • 2 dl hasselnötter
  • 1 näve(ar) grönkål
  • rapsolja
  • salt

Gör så här:

Blomkålen


Sätt ungnen på 150 grader.


Ansa blomkålen och ställ den i en ugnssäker form.


Gnid in blomkålshuvudet med smöret och oljan, strö sedan några nypor salt över.


Baka i ca 15 min så att blomkålen får en gyllene kulör, dra sedan ned temperaturen till 120 grader och baka i 2 tim. 


Skopa upp smöret över blomkålshuvudet ca 2 gånger under tiden det bakas.


När det är klart pressa lite citron över.


(Har man lite bråttom kan man baka huvudet på 200 grader i 20 min. Se till så att inte kålhuvudet bränns bara.)


 


Beurre blanc (smör sås)


Skala och finhacka schalottenlöken.


Blanda löken med vinäger, vitt vin, vitpepparkorn och persiljestjälkar i en kastrull och koka ihop (reducera) till ca hälften - det tar ca 5 minuter beroende på kastrull.


Sila av vätskan och häll tillbaka i kastrullen. Häll ned grädden och koka lite till på medelvärme. Skär smöret i kuber och klicka i under kraftig vispning. Då reder sig smöret till en fin sås. Ta av från värmen och smaka av med salt och lite citronsaft.


 


Hasselnötterna


Lägg nötterna i en ugnssäker form och ställ in i ugnen med blomkålen i ca 20-30 min. Låt sedan svalna och mortla alt hacka dem grovt och strö över blomkålshuvudet när det är klart.


 


Grönkålen


Tvätta av kålen, torka ordentligt.


Ta bort hårda stjälken och bryt kålen i lagom stora bitar.


Lägg allt på en plåt och bland om med olja och salt.


Sätt in i ugnen på 110-150 grader i 10-15 minuter. 


 


Lägg upp blomkålshuvudet på ett fat och häll såsen runt, toppa med de rostade hasselnötterna och de frasiga grönkålschipsen.


 


Gott i glaset;

Tips

Beurre blanc är en av de godaste såserna som finns säger jag som inte är ett "sås fan"! Gör gärna lite extra att gotta sig med ;)