En eftertraktad delikatess inom gastronomin, tryffelsmaken kan beskrivas som nötaktig och aningen syrlig och gör sig bäst med hjälp av fettrika råvaror och ingredienser i matlagningen.
Tryffel finns på Gotland och Öland, där det är den svart sommartryffel eller sk. Bourgognetryffel. Den bästa eller dyraste av tryffelsorter är den vita Albatryffel som framför allt växer i Italien men kan även hittas i Kroatien. Kilopriset kan ibland överstiga 50 000 kr/kg, den gotländska tryffeln säljs för ungefär 5 000 kr/kg.
Man kan frysa in färsk tryffel som den är eller komplettera med tryffelolja, tryffelsmör eller tryffelsalt. Oljan kan dock vara väldigt intensiv, försök att hitta en riktigt bra i din delikatess disk.
Nedan har vi listat våra tryffelrecept;
Tryffel bearnaise
Jordärtskockssoppa med smörstekt äpple, purjolök och tryffelolja
Det finns 70 olika toffelsorter varav de mest kända är:
- Sommartryffeln som är en svart tryffel med säsong mellan maj och december och har en mild delikat nötsmak.
- Hösttryffeln som också är en svart tryffel med säsong från oktober till januari och med en mer kraftig smak än sommartryffeln
- Den svarta tryffeln med säsong från november till mars och mer mer karaktärsfull doft och smak än både sommar- och hösttryffeln
- Den vita vårtryffeln med säsong från mitten av januari till slutet av april och med mindre intensiv smak och arom än den mer eftertraktade vita tryffeln
- Den vita tryffeln med säsong mellan oktober till december och med en mycket karaktäristisk arom och smak vilken är svår att beskriva och måste upplevas
Restauranger som är värda att besöka som ofta har tryffel på menyn är Punk Royal, Gaston (tryffel popcornen är outstanding), Taverna Brillo (tryffelpizzan är grym) och Sturehof.
Frukostlyx;