Ingredienser
- 1 st schalottenlök
- 6 st svartpepparkorn
- 1 tsk torkad dragon
- 0,5 dl vit balsamico vinäger
- 0,5 dl vatten
- 3 st äggulor
- 200 g smält smör
- salt & peppar
- tryffelsmör alt. färsk riven efter smak
Gör så här:
Skala och finhacka schalottenlöken.
Blanda lök, vinäger, vatten och dragon i en liten kastrull.
Sjud blandningen utan lock, på låg värme, tills vätskan reducerats till hälften. Sila bort lökbitarna och låt svalna.
Smält smöret på låg värme. Dra kastrullen från plattan och låt stå för att svalna en stund.
Häll över vinägeravkoket i en rostfribunke. Vispa ihop äggulorna med vinägeravkoket.
Ställ bunken i vattenbad. Det får absolut inte koka.
Tillsätt smöret lite i taget under kraftig vispning. Vispa tills såsen tjocknat.
Ta då bunken ur vattenbadet, klicka i tryffelgrädden eller den färska tryffeln efter smak och salta.
"Tryffelbea" passar till kött, skaldjur och kyckling.
Tips
Om man du inte hittar tryffelsmör el färsk tryffel så kan man använda tryffelolja.Men tänk på att den lätt tar över i smaken och bli "stickig".
Fågel & Vilt i Östermalmshallen har tryffelgrädde.