
Ingredienser
- 4 st torskryggfiléer
- 1 st citron (skalet)
- 1 knippe persilja
- 2 st vårlök alt. gräslök
- 2 dl smetana
- 4 nypa(or) salt
- 1 kg potatis
- 1 klyfta(or) vitlök
- 2 msk rapsolja
Gör så här:
Torsken
Lägg torskryggfiléerna i en ugnsform med lök, persilja, citronzest (rivet skal) och strö salt över. Psst. Har du en skvätt vitt vin över häll de i botten av ugnsformen för extra smak.
Ångugn: Sätt ugnen på 85 grader med en luftfuktighet på 100% och ugnsbaka i 12-15 minuter. (Har du en skvätt vitt vin så håll lite i botten på ugnsformen.) Vanlig ugn: Sätt ugnen på 200 grader och häll en skvätt vatten i botten av ugnsformen. Ugnsbaka i ca 15 minuter.
Örtsås
Skrubba citronen och riv skalet (zesten). Finhacka, persilja och vårlök alt. gräslök, blanda ihop dem med smetana och smaka av med citronzest och salt.
Krossad potatis
Skrubba och koka potatisen. (Går även utmärkt att använda tidigare kokta potatisar)
Lägg potatisarna på en en form. Kryssa dem med en kniv och tryck ned dem med baksidan av en träsked så att de krossas lätt.
Blanda olja med salt, vitlök och rör ihop, häll det sedan över potatisarna..
Grädda potatisen i 225 grader i 15–25 minuter tills de har fått fin färg och är knapriga men med ett mjukt inre.
Servera med
Tips
Byt ut potatisen mot sötpotatis för ett "nyttigare" alternativ.