Ingredienser
- 0,8 kg torskrygg
- 2 msk rapsolja
- 8 st steklök
- 100 g rimmat fläsk
- 50 g smör
- 1 msk rapsolja
- 2 st morötter
- 1 st gul lök
- salt
- 50 g palsternacka
- 5 dl rött vin
- 2 msk kalvfond
- 5 dl vatten
- 2 krm grovmalen svartpeppar
- 200 g champinjoner
- färsk timjan
- Tillbehör:
- potatismos
Gör så här:
Strimla fläsket och halvera hälften av champinjonerna. Stek fläsk och champinjoner tills fläsket är knaprigt. Lägg dem åt sidan i en skål.
Skär rotfrukterna och löken i centimeterstora bitar. Fräs rotfrukter, lök och timjan i samma stekpanna som fläsket och svampen. Addera olja. Häll sedan i vin, vatten och kalvfond och koka/reducera utan lock tills hälften kvarstår. Sila av såsen, rör i smör och lägg ned fläsket och champinjonerna och smaka av med salt och nymald peppar. Ställ åt sidan.
Skär fisken i portionsbitar. Salta och peppra med fint nymald peppar. Stek fisken i cirka 2 minuter på varje sida. Ös smöret över fisken medan du steker.
Lägg sedan ned fisken i såsen och servera med potatismos.
Toppa med tunt skurna champinjonskivor och garnera med färsk timjan.
Tips
Lyssna på I glaset där vi pratar med om kombinationen vin och Torsk Bourguinon