Foodfolder

Toppviner från australiensiska Yangarra Estate

Föregående Nästa
yanagarraestate3
yangaraestate2
peterfraser
yangarra2.png
yangarra3.png
yangarra4.png
yangarra1.png

Träffade Peter Fraser vinmakaren bakom Yangarra Estate i McLaren Vale. Peter anses vara Australiens främsta vinmakare och fick tidigare i år utmärkelsen ”winemaker of the year” av James Halliday, australiensisk vinskribent och kritiker.

Yangarra Estate ligger i McLaren Vale, ca 3,5 mil söder om Adelaide. Södra Australien och har ett medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar. Vilket gör att vinerna blir snarlika Rhone vinerna med ett skickligt hantverk och terroir.


McLaren Vale är känt för dess torra rödviner med druvor så som Shiraz, Grenache och Mourvèdre. Även Cabernet Sauvignon, Merlot och Petit Verdot odlas. De vanligaste vita vinerna är Chardonnay, Semillon, Sauvignon blanc och Riesling.


Peter Fraser har drivit Yangarra Estate sedan år 2000 och har en lång bakgrund från vingårdar i Australien, Spanien, Frankrike och USA.


Han fokuserar på traditionell vinframställning för att skapa balanserade viner med terroir. Hörnstenen är Grenache druvan som odlas på ”bush-wine” buske.


 


Bush-wine


 


År 2012 certifierades vingården som biodynamisk och man tillsätter inte sulfiter (svaveldioxid).                                      ”En utmaning för de populära naturvinerna” säger Peter.


 


Peter Fraser


 


Importör av Yangarra Estate är Livley Wines.


 


Fick möjlighet att prova fem stycken av Yangarra Estates viner


  


Yangarra Grenache 2013


Torr med en hög syra som balanseras av körsbär, vinbär och en behaglig mineralighet. Perfekt mat vin till fetare maträtter.


 


Yangarra Shiraz 2013


Lätt och fräsch. Frisk pepprighet med mineral, röda och mörka bär med inslag av fat och läder. Härligt lång eftersmak.


 


Yangarra GSM 2013 (Grenache som huvudingrediens tillsammans med två andra druvsorter; Shiraz och Mourvèdre) Lätta trevliga tanniner, något kryddig med inslag av örter och frisk frukt. Passar till lamm.


 High Sands Grenache 2013


Galet god och intensiv Grenache! Kryddig och koncentrerad mogen frukt med inslag och vinbär. Mineraliska toner men balanserade tanniner. Peter säger själv att det är "sensitive wine making".


Ironheart Shiraz 2013


Druvorna plockas något tidigare i hela kluster för att få fram elegansen. Vinbär blandat med mörk frukt, balanserade fat, örter och mineraler. Fylligt och koncentrerat vin med elegans och ett långt avslut.