Foodfolder

Toast Skagen med löjrom

Föregående Nästa
foodfolder-skagenröra-3-w.jpg
En klassiker av kocklegenden Tore Wretman är Toast Skagen på smörstekt bröd toppad med löjrom. Här är grundreceptet, njut! Servera tillsammans med sydafrikanska Life from Stone Sauvignon Blanc från Springfield Estate.

Ingredienser

  • 1 kg räkor med skal
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 3 dl majonäs (hellmans)
  • 2,5 msk färskpressad citron
  • 2 msk finriven pepparrot
  • salt
  • Nymald svartpeppar
  • 10 st formfranska
  • 2 msk rapsolja
  • 30 g smör
  • Topping:
  • 100 g löjrom
  • 10 st dillkvist
  • 2 st citron

Gör så här:

Skala och grov hacka räkorna.


Finhacka rödlök och dill.


Blanda räkor, dill, lök, majonäs, färskpressad citronjuice, finriven pepparrot, nymald svartpeppar och salt i en bunke och blanda ihop skagenröran. Ställ in den i kylskåpet.


Kantskär brödet. Värm oljan i en stekpanna på medelhög värme och tillsätt smör. När det smöret är smält och tystnar i pannan så lägg i brödskivorna. Stek dem i ca 15 sekunder på varje sida eller till de fått en gyllene kulör. Dela på dem mitten. 


Till servering så fördela skagenröra på tallriken som ett ägg. Dvs ta en blöt matsked och forma röran som ett ägg.


Toppa varje ägg med en klick löjrom och en dillkvist. Garnera med citronklyfta och servera det nystekta brödet vid sidan om.