Foodfolder

Tid för portvin

Föregående Nästa
foodfolder-fonseca2-johan-lidby

Ett glas portvin i goda vännerslag är livsnjutning. Port fungerar både före maten som en drink eller efter tillsammans med en bit ost.

Nu kommer säker många tycka att jag är gammalmodig eller rent utav tantig, de är helt ok för du har bara inte testat portvin i rätt forum.


Portvin passar ypperligt till ostar, desserter, om en smakhöjare i såser eller soppor eller bara som den är!


När England och Frankrike låg i fejd under 1600-talets slut bestämde sig den engelska kungen för att lägga ett handels embargo på franska viner.


Efter en titt på kartan kom den engelska handelsmännen fram till att norra Portugal låg inom rimligt segel avstånd. De röda viner från Dourodalen visade sig inte klara av seglatsen till England och de blev därav ingen succé.


Idéen för att bättra på vinets tålighet var att tillsatta en skvätt sprit för att konservera. På så sätt minskade risken för efterjäsning eller oxidering markant, succén var ett faktum och portvinet var kvar för att stanna.


Portvin framställs genom att vinmakarna krossar och jäser sina druvor och sedan tillsätter 77-procentig druvsprit, varpå jäsningen avstannar och druvsötman bevaras. Vinet får en alkoholhalt på omkring 20 procent.


Premium Ruby är den första och enklaste typen av portvin. Det görs av basviner med lite olika ålder som blandas till bra komplexitet och lagras ett mindre antal år på så vis bevaras både den djupröda färgen och den kraftiga, oftast russinaktiga, karaktären. Rekommenderar att testa ekologiska Fonseca Terra Prima (nr 76280)


Mer mustigt och fullproppat av mogen frukt är Late Bottled Vintage Port – ett årgångsvin som lagras mellan fyra och sex år på fat innan det tappas på flaska. Graham's Late Bottled Vintage (nr 8000) har en koncentrerad fruktig smak med inslag av peppar, viol, plommon och lakrits. Perfekt för att backa upp sältan i en mögelost.


Testa dig gärna fram med smakrika ostar så som parmesan eller en extralagrad svensk cheddar.


Tawny som är min favorit, är en blandning av olika årgångar där man på flaskan anger den genomsnittliga åldern, för att riktigt få karaktär på en Tawny behöver den vara minst 10 år.


Under tiden har de hunnit få en gyllenbrun färg, en mjuk ekkaraktär och ett register av torkad frukt, nötter, honung och vanilj.


Väljer du en långlagrad Tawny - Fonseca 20 year old tawny (nr 70512) så passar kraftiga och nötiga hårdostar, som till exempel appenzeller och gruyère, och yngre Tawny - Fonseca 10 year old tawny (nr 87276) går bra ihop med mildare ostar som mellanlagrad grevé och kittost som vacherol.


 


Tänk på att många portvin ligger i Systembolagets beställnings sortiment, så var ute i god tid.