T-bone har fått sitt namn av det T-liknande ben som delar ryggbiffen och oxfilén. Grilla eller stek köttet med salt och peppar, servera sedan med rödvinssmör, peppar potatis och Amarone Costasera från Masi.
Ingredienser
- 1,2 kg t-bone steak
- salt
- svartpeppar
- Sås:
- 200 g smör
- 2 dl rödvin
- 1 st silverlök
- salt
- Tillbehör:
- 0,9 kg nypotatis el. delikatesspotatis
- 2 msk rapsolja
- salt
- svartpeppar
Gör så här:
T-BONE STEAK
- Grilla köttet ca 3-4 minuter på varje sida, krydda med salt och peppar. Använd med fördel termometer när du grillar.
- Låt köttet vila ca 10 minuter. Skär bort köttet från benet och skiva biffen och filén i tunna skivor. Läs på tips för önskad innertemperaturer.
RÖDVINSSMÖR
- Hacka/riv löken fint och fräs mjuk i en matsked av smöret i en panna.
- Tillsätt vinet och timjan och låt koka in, ca 15 min.
- Låt svalna och ta bort timjan kvisten.
- Vispa resten av smöret.
- Smaka av med salt och toppa med gräslöksblommor eller lite gräslök.
ugnsrostad PEPPAR POTATIS
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Se till att alla potatisarna är i ungefär samma storlek, borsta och skölj dem sedan noga.
- Häll olja i en ugnsform ex. en ugnsplåt.
- Lägg i potatisarna samt tillsätt salt och peppar.
- Vänd runt potatisarna i oljan.
- Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. De ska ha fin kulör och vara mjuka inuti.
- Smaka av med svartpeppar och mer salt om det behövs.
Servera T-bone steken med den ugnsrostade peppar potatisen, rödvinssmör och Amarone Costasera från Masi.
Receptet är framtaget i samarbete med Masi.
Tips
Innertemperaturer för nötkött
Rare: 56° C - ta bort från grillen mellan 50-52° C
Medium: 58° C - ta bort från grillen mellan 52-54° C
Well done: 62° C - ta bort från grillen mellan 54-56° C