Foodfolder

Syrah vs Shiraz - en guide till grunderna?

Föregående Nästa
Syrah-Shiraz_pinterest.jpg

Syrah och Shiraz är samma druva, beroende på växtplats skiljer sig ändå vinerna på druvan åt. I denna guide reder vi ut nyanserna och tipsar om fem olika Syrah/Shiraz-viner från olika världsdelar i skilda stilar.

SYRAH ELLER SHIRAZ? 


Förenklat kan man säga att druvan heter Syrah i Frankrike och den gamla vinvärlden, medan man i den nya världen benämner druvan Shiraz. Man skulle även kunna säga att det blivit en smakbeskrivning vinmakare sätter på etiketten. Ett mörk, fylligt kraftpaket i australiensisk Barossa-stil benämns ofta Shiraz, medan ett lättare vin i en mer sval stil brukar kallas Syrah. Detta för att ge konsumenten information om vilken stil av vin man kan förvänta sig i flaskan. 


HUR UTTALAS DE? 


sy-ra och shi-raz  


HUR SMAKAR SYRAH/SHIRAZ?


Syrah är en druva som utvecklar vin i olika stilar beroende på var och i vilken terroir den har odlats i. Franska syrahviner är ofta strävare, peppriga med rika inslag av kakao, kaffe, örter, nejlikor och andra kryddor. Australiensiska shirazviner är i regel fylligare i stilen. De har ofta mer frukt än de franska vinerna. De är inte heller lika sträva, ofta kraftigare med framträdande toner av blåbär, björnbär och hallon. Amerikanska och sydamerikanska shirazviner skiljer sig smakmässigt från de franska. De är inte fullt så kraftfulla som de australiensiska och har inte den franska strävheten, men den mörka färgen, frukten och bärigheten är genomgående för alla syrah- och shirazviner


Druvan ger fylliga, tanninrika viner och i lite svalare klimat så som Norra Rhône, Washington i USA och Margaret River i västra Australien får druvorna mer tid på sig att utveckla karaktär och behåller en högre syra, vilket gör att de ofta har förutsättningar att lagras väl. I varmare klimat så som Södra Rhône och Barossa Valley i sydöstra Australien blir vinerna fylligare och eldigare med en tydligare fruktighet. Många exempel från dessa regioner tillverkas för omedelbar konsumtion, men det görs även välstrukturerade exempel som utvecklas väldigt fint med ålder här också. 


VAD PASSAR TILL?


Oavsett vilken stil eller världsdel som Syrah/Shiraz odlas i så har de gemensamt att de passar utmärkt till kraftiga, kryddiga och smakrika rätter. Tänk charktallrik med kryddiga inslag så som salami eller inlagda grönsaker, smakrika ostar, marinerade oliver eller pickles. På Grand Gourmet/Supermercado kan du hitta riktigt bra snacks >>


Vinerna går också bra till många typer av plockmat, i synnerhet de fruktigare varianterna. Strävare viner på Syrah är perfekta till rätter med inslag av gravat viltkött och nötkött eller tartar, såväl som kittostar eller grillade grönsaker.


Alla typer av nötköttviltlamm eller grillade rätter är att rekommendera. Allt som passar med en fyllig rödvinssås är Shiraz ett passande ackompanjemang till. I ledet ställer sig också långkokmustiga grytor och smakrika fågelrätter. Tumregeln är att smakrika rätter kräver smakrika viner. Testa även att ”smakspegla” vinet, exempelvis genom att matcha en pepparsås med en pepprig Syrah från Norra Rhône.


VART KOMMER DRUVAN FRÅN? 


Det sägs att druvan har fått sitt namn efter den iranska staden Shiraz. På 800-talet före Kristus var staden vida känd för sitt vin. Genom korståg kom plantorna till handelskolonin Marseille vid Rhôneflodens mynning. Även romerska legionärer brukar tillskrivas förtjänsten av att ha tagit syrahdruvorna till Rhône från Syrakusa på Sicilien. Vart sanningen ligger i dessa myter är svårt att veta, men DNA-forskning visar att druvan har sitt ursprung i Rhône där den har korsats fram av de två relativt okända druvsorterna Durez och Mondeuse.


På 1800-talet ansågs vinerna från Rhône, och i synnerhet Hermitagekullen, vara de mest populära. När vinodlingen fick fart i Australien på 1800-talet var det franska druvor och inte minst Syrah som planterades, redan då kallade man den för Shiraz.


VAR ODLAS SYRAH/SHIRAZ?


Syrah trivs bäst i varma klimat. Ursprunget i Rhônedalen är fortfarande viktigast med kända områden såsom Côte Rôtie, HermitageCornas med flera. Australien har ett varmare klimat och utvecklar shirazviner som är än mer kraftfulla, fruktigare och fylligare än i Frankrike. Även USA, Nya Zeeland, Sydafrika och Sydamerika är betydande producenter av shirazviner. 


HUR SKA SYRAH/SHIRAZ VINER SERVERAS?


Syrah/shiraz serveras oftast någon grad under rumstemperatur. Vanligen brukar cirka 18 grader rekommenderas. Vid den temperaturen är fylligheten och den typiska kraftfullheten som mest framträdande. Syrah/shiraz mår bra av att dekanteras, det minskar strävheten och oxiderar vinet på ett angenämt sätt. Tänk på att vin värms i glaset och att det kan vara bra att kyla det något mer än den rekommenderade temperaturen före serveringen. Att ställa in en flaska syrah/shiraz i kylskåpet 30 minuter före servering är ett bra riktmärke.


VAL AV GLAS TILL SYRAH/SHIRAZ


Syrah- och shirazviner bör serveras i stora rödvinsglas med djupa kupor vilket framhäver de fruktiga och kraftfulla aromerna. Här hittar du ett utval av Syrah/Shiraz glas >>


5 Syrah/Shirazviner från 5 värlrldsdelar


Paul Jaboulet Domaine de Thalabert Crozes Hermitage, Frankrike Elegant och kryddig med inslag av vitpeppar, björnbär, plommon, lagerblad, svarta oliver, chark och kakao.


Hitta vinet här>>


Mullineux Syrah, Sydafrika Western Cape, Coastal Region, Swartland Elegant och stramt med druvtypisk pepprighet och inslag av kakao, svarta oliver, mörka bär och viol.


 Hitta vinet här >>


Logan Weemala Shiraz Logan Wines, Australien


Josig med fatkaraktär och inslag av mörka bär, skogshallon, viol, peppar och kakao. 


Hitta vinet här >>


Lapostolle Cuvee Alexandre Syrah, Chile  


Intensiv och kryddig med rostade toner och smak av kaffe, kakao, lakrits, björnbär och plommon. 


Hitta vinet här >>


Andrew Murray Vineyards Syrah Tous les Jours, USA


 Varm med kryddiga toner av björnbär, hallon och blåbär, viol och örtigt toner av salvia och vit peppar. 


Santa Ynez Valley ligger i Santa Barbara County, cirka 15 mil nordväst om Los Angeles. Druvorna till detta vin kommer huvudsakligen från äldre vingårdar i Foxen Canyon men även från odlingar i Los Olivos, Ballard Canyon och Los Alamos.


Hitta vinet här >>


Läs även