Foodfolder

Syrade tomater

Föregående Nästa
D6812EAD-68BA-4DEF-A388-A96CF6A955EE.jpeg
Har du testat att syra eller fermentera tomater? Det är ett väldigt gott tillbehör som ger umami smak till salladen, på smörgåsen, i omeletter, till grytor eller grillat. Juicen gör sig ypperlig i cocktails eller som bas till en fräsch syrlig vinägrett. Skär upp och addera 2 till 5% salt utan jod. Sen låt den stå!

Ingredienser

  • 1 kg tomater
  • 4 g salt utan jod (3-5%)

Gör så här:

Syra eller laktofermentera görs i allmänhet med 2 till 5% salt. Det får inte vara jodiserat salt, eftersom
bakterier inte fermenterar i jod.


Använd färska och ekologiska tomater eftersom de inte är så hårt besprutade och har bakterier och jästsporer i skalen som sätter igång fermenteringen. I de flesta fall börjar jäsningen 3 till 10 dagar efter man satt igång fermenteringen, men det beror också på temperaturförhållandena.  • Jäs i rumstemperatur ca 20-23 grader. Desto varmare desto fortare går det. Vid svalare temperatur går det långsammare men då utvecklas också lite mer smaker

  • Det ska vara mörkt där du jäser/fermenterar


Använd rena glasburkar att förvara surkålen i för att undvika oxidation. Burken måste vara tätt försluten för att undvika luft kontakt som kan skapa mögel.


SÅ HÄR GÖR DU


Tvätta händer och tomaterna ordentligt.


Skär och blanda tomaterna i 2 till 5% saltet i en stor bunke. Låt bunken stå i rumstemperaturen stund, då gör saltet förarbetet med att dra ut vätskan.


Pressa sedan ner tomaterna i glasburkar se till så att det inte finns några luftfickor i burken.


Stäng locket på burken och se till att det är lufttätt.


Ställ burken/arna mörkt i rumstemperatur och låt dem börja fermentera. Ha dem gärna på en tallrik då det kan sippra ut vätska under fermenteringen.


Efter att burken stått ett par dagar så öppna försiktigt då gas tryck uppstår vid fermentering.


När fermenteringen är klar eller du vill stoppa den ställ burken/arna i kylen och avnjut sedan dina syrade tomater på smörgåsen, i sallader, i omeletter, till grytor eller grillat. Juicen gör sig ypperlig i cocktails.


Om din tomater känns för syrliga så kan du dämpa smaken med olivolja.

Tips

Läs mer om på Livsmedelsverkets sida >>