Ingredienser
- 5 dl svart ris
- 2 st scharlottenlök
- 2 klyfta(or) vitlök
- 4 msk olivolja
- 4 msk vitvinsvinäger
- 2 st hönsbuljong tärningar
- 1 l kokhett vatten (ca)
- 4 dl riven parmesan
- 16 st grön sparris
Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök.
Låt lök, vitlök och svamp svettas i en gryta på medelvärme tills löken blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt riset och låt det fräsa med under omrörning tills riset är helt blankt. Tillsätt vinäger och låt det koka in.
Tillsätt buljongtärningar och hälften av vattnet. Sänk värmen och låt riset sjuda i ca 30 minuter under lock, rör om då och då.
Skala och ansa sparrisen.
Fyll en stekpanna till hälften med vatten och koka upp. Häll ned en skvätt citron och olivolja. Lägg ned sparrisen och låt sjuda i ca 5 min. Skär dem dem sedan i bitar.
Smaka av riset så att det är genomkokt tillsätt resten av vätskan och låt den koka in något under omrörning.
Rör ned sparrisen och smaka av risotton med parmesan, salt och peppar.
Servera genast gärna med Baconlindad sparris!
Tips
OBS! Svart ris tar generellt längre tid att koka.