
Ingredienser
- 0,4 dl olivolja
- 2 st chalottenlök(ar)
- 4 nypa(or) salt
- 500 g Portabellosvamp
- 2 klyfta(or) vitlök
- 1 själk(ar) rosmarin
- 1 krm timjan
- 1 krm chiliflakes
- 4 msk tomatpuré
- 1 tsk balsamvinäger
- 1 dl grönsaksbuljong
- 2 msk smör (valfritt)
- 60 g riven parmesan
- Tillbehör:
- polenta
- parmesan
Gör så här:
Hacka vitlöken och klyfta schalottenlöken.
Häll ned olivolja, och en nypa salt i en stor stekpanna och lägg ner schalottenlök. Stek på medelhög värme tills löken mjuknat, den ska inte brännas.
Bryt eller skär svampen i större bitar och tillsätt den i pannan, stek i cirka 5 minuter, eller tills de får lite färg, rör sedan ner salt (detta hjälper svampen att släppa ut vätska). Fortsätt steka tills svampen är mjuk och vätskan avdunstat.
Rör ner vitlök, rosmarin eller timjan, chili, tomatpuré, vinäger och smör. Tillsätt 1/3 kopp buljong eller vatten och rör tills blandningen blir krämig, tillsätt mer vätska om det behövs.
Koka polentan enligt anvisning på förpackningen och rör sedan ihop den med parmesan och en klick smör.
Servera svampragun över den krämiga parmesan polentan.
Vintips
>> Fyra trevliga "mini Barolo´s
Njut, följ och tagga oss gärna i sociala medier! #foodfolder @foodfolder @societelastar
Testa även
Tips
För ett vegansk recept så byt ut parmesanen mot bjäst och smöret med en fyllig olja.
Bjäst
- Näringsjästflingor med B-vitamin
- Kosttillskott tillverkat av odlad näringsjäst
- Perfekt för vegansk matlagning som smakförstärkare eller ersättare för ost