Foodfolder

Svampragu med krämig parmesan polenta

Föregående Nästa
F3754759-CAA4-4B30-AF3F-B9184F332619.jpeg
Du kommer att älska denna portabello svamp ragu fylld av smaker som dessutom går snabbt att laga. Servera med en krämig parmesan polenta. Även om en traditionell italiensk ragu är långsamt tillagad oftast baserad på kött (nötkött och/eller fläsk), är denna svampragu lika ”köttig” och mättande, men helt köttfri. Det är definitivt ett av dessa portobellosvamp recept som är en ”keeper”.

Ingredienser

  • 0,4 dl olivolja
  • 2 st chalottenlök(ar)
  • 4 nypa(or) salt
  • 500 g Portabellosvamp
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 1 själk(ar) rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 krm chiliflakes
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 2 msk smör (valfritt)
  • 60 g riven parmesan
  • Tillbehör:
  • polenta
  • parmesan

Gör så här:

Hacka vitlöken och klyfta schalottenlöken.


Häll ned olivolja, och en nypa salt i en stor stekpanna och lägg ner schalottenlök. Stek på medelhög värme tills löken mjuknat, den ska inte brännas.


Bryt eller skär svampen i större bitar och tillsätt den i pannan, stek i cirka 5 minuter, eller tills de får lite färg, rör sedan ner salt (detta hjälper svampen att släppa ut vätska). Fortsätt steka tills svampen är mjuk och vätskan avdunstat.


Rör ner vitlök, rosmarin eller timjan, chili, tomatpuré, vinäger och smör. Tillsätt 1/3 kopp buljong eller vatten och rör tills blandningen blir krämig, tillsätt mer vätska om det behövs.


Koka polentan enligt anvisning på förpackningen och rör sedan ihop den med parmesan och en klick smör.


Servera svampragun över den krämiga parmesan polentan.


Vintips


>> Fyra trevliga "mini Barolo´s


Få inspiration och nyheter om mat och dryck direkt i din inkorg. Skriv upp dig på Foodfolders nyhetsbrev här >>


Njut, följ och tagga oss gärna i sociala medier! #foodfolder @foodfolder @societelastar


bc2c8790-80d4-4ede-bb62-b295934652c3.jpeg


 


Testa även

Tips

För ett vegansk recept så byt ut parmesanen mot bjäst och smöret med en fyllig olja.

Bjäst

  • Näringsjästflingor med B-vitamin
  • Kosttillskott tillverkat av odlad näringsjäst
  • Perfekt för vegansk matlagning som smakförstärkare eller ersättare för ost
Näringsjästflingorna är en mycket bra smakförstärkare eller ersättare för ost (smakar lite som parmesan) vid tillagning av vegansk mat. 
Ett hett tips är att testa bjäst på dina popcorn!