Fond/buljong på skogschampinjoner och märgben som passar till pastarätter, såser, grytor och raguer. Man kan även göra denna helt vegetarisk genom att inte använda märgbenen.
Ingredienser
- 0,2 kg skogschampinjoner el annan savmp
- 4 st rotselleri (små bitar)
- 3 st märgben
- 2 msk olivolja
- 1 st rosmarin kvist
- 3 klyfta(or) vitlök
- 10 st vitpeppar korn
- 3 st schalottenlök
- 1 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader.
Lägg svamp och märgben, rotfrukter och lök i en långpanna och sätt in dem i ugnen.
Låt allt rostas i ca 30 minuter så att de brynts till en gyllene yta. Vänd runt dem efter halva tiden.
Häll sedan ned allt i en stor gryta och täck med vatten.
Koka upp och skumma av skyn.
Häll ner kryddorna och sjud fonden på låg temperatur i 5-6 timmar.
Sila av benen, svampen och grönsakerna och koka ner din fond tills den blir kraftig i smaken. För att att ytterligare höja smakerna och få fonden/buljongen mer nötig häll ner en skvätt sherry fino.
Gör även att göra;
Tips
Gör du buljongen/fonden utan märgben så släng ned en rejäl klick smör som komplement!