Foodfolder

Svampfond

Föregående Nästa
foodfolder-svamp-marg-fond.jpg
foodfolder_svamp_buljong.jpg
Fond/buljong på valfri svamp och märgben som passar till pastarätter, såser, grytor och raguer. Man kan även göra denna helt vegetarisk genom att byta ut märgbenen mot rapsolja eller annan smakfri variant. Tips >> gör svampfonden på ditt "svamprens" som en svinnsmart insats.

Ingredienser

  • 0,4 kg skogschampinjoner el valfri svamp
  • 4 st rotselleri (små bitar)
  • 3 st märgben
  • 2 msk rapsolja
  • 1 st rosmarin kvist
  • 3 klyfta(or) vitlök
  • 10 st vitpeppar korn
  • 3 st schalottenlök
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 160 grader.


Lägg svamp och märgben, rotfrukter och lök i en långpanna och sätt in dem i ugnen.


Låt allt rostas i ca 30 minuter så att de brynts till en gyllene yta. Vänd runt dem efter halva tiden.


Häll sedan ned allt i en stor gryta och täck med vatten. (ca 1 liter).


Koka upp och skumma av skyn.


Häll ner kryddorna och sjud fonden på låg temperatur i 5-6 timmar.


Sila av benen, svampen och grönsakerna och koka ner din fond tills den blir kraftig i smaken. För att att ytterligare höja smakerna och få fonden/buljongen mer nötig häll ner en skvätt sherry fino.


Gör även att göra


Köttfond


Skaldjursfond