Ingredienser
- 4 st ankbröst
- smör
- 500 g pumpa
- 1 st sötpotatis
- 2 st morötter
- 2 st potatis
- 3 msk rapsolja
- 1 msk rosmarin
- salt
- svartpeppar
- Sås:
- 2 msk smör
- 2 st schalottenlök(ar)
- 2 st apelsin(er)
- 5 cl portvin
- 1 st hönsbuljongtärning
- 2 tsk rismjöl alt. maisena
- 1 dl vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°
Sänk senare värmen till 150°
Ankbröst
Skär snitt i ankbröstets skinn sida.
Hetta upp stekpannan ordentligt, lägg i ankbrösten med skinnsidan nedåt och stek tills de är gyllenbruna (ca 3-4 minuter).
Sänk ugnsvärmen till 150° och stek färdigt ankbröst i ugnen ca 10-15 min. De ska vara rosa/röda inuti.
Skär upp ankbrösten i skivor och salta och peppra efter smak.
Ugnsrostad pumpa, potatis, sötpotatis och morot
Skär bort skal och ev kärnor från pumpan, skär i tärningar.
Skala sötpotatis, potatis och morot, skär i tärningar och lägg allt i en ugnsform. Ringla över rapsolja, rosmarin, salt och peppar.
Låt dem rostas i ca 20 min i 200°, sänk värmen till 150° och sätt ankbrösten ovanför ugnsformen.
Sås
Skala och hacka löken.
Smält smöret i en kastrull och fräs löken några minuter.
Häll i apelsinsaft, portvin och hönsbuljongen. Koka i ca 20 min.
Riv zesten från apelsinen (skalet på apelsinen) och häll ned.
Vispa ihop rismjöl och vatten, red såsen och koka 2 min till. Smaka av med salt och peppar.
Behåll löken i såsen eller sila bort den.
Tips
Spara pumpa kärnorna och skölj dem, salta och rosta den i ca 40 min i ungen på 50 grader, perfekt snacks.