Foodfolder

Sötpotatissoppa med svamp

Föregående Nästa
foodfolder_soppa_morgon.jpg
Rosta sötpotatis och vitlök i ugn, mixa dem sedan till en len puré och tillsätt buljong. Servera soppan i skålar med svamp, linser, bovete och syrliga lingon. En kombo som går att justera efter säsong och som passar perfekt med Morgon från Georges Duboeuf - ett bärigt och lättare vin från Beaujolais.

Ingredienser

  • 0,4 kg sötpotatis
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl linser
  • 7 dl vatten
  • 1 st svampbuljong
  • Topping:
  • 2 dl kantareller alt. valfri svamp efter säsong
  • 2 själk(ar) timjan
  • 1 msk lingon
  • rostat bovete (valfritt)

Gör så här:

Variera svampen efter säsong och lingonen går självklart att baras ut mot tex. granatäpple eller något annat syrligt bär/frukt.


Sätt ugnen på 150°C.


Skala och skär sötpotatis i klyftor.


Lägg i sötpotatis- och lökklyftor i en ugnssäker from, ringla rapsolja över och skaka om, salta lätt.  


Rosta i ugnen i 25-30 minuter tills de är mjuka. Spara ett par sötpotatis klyftor till servering.


Ansa och skär svampen i bitar och lägg dem på en ugnsplåt alt. i ugnsfolie och sätt in i ugnen med en klick smör och rapsolja i ca 15 min.


Koka linser i buljong och använd hälften dem till att mixa med sötpotatis- och lökklyftorna i en bunke. Mixa med stavmixer till en puré.


Tillsätt buljong och häll på vatten till en lagom konsistens. (Jag brukar koka upp vatten med vattenkolaren och hälla på lite vart eftersom för att hitta den bästa konsistensen, då kan man dessutom hoppa över att skjuta soppan.)


Låt soppan sjuda utan lock i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Häll soppan i skålar och toppa med linser, sötpotatis klyftor, svamp, lingon, timjan och bovete.


Önskas protein i soppan så kan vi rekommendera knaperstekt bacon att strö över soppan.



Servera med ett glas Beaujolais-vin från Morgon och producenten George Duboeuf.



Hitta vinet här