Att ha vallmo i sockerkaka tar den till nya dimensioner, den blir så mycket saftigare passar till fikat eller varför inte som enkel dessert?!
Ingredienser
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 2,5 dl strösocker
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 dl blå vallmofrön
- 1 dl smetana
- 1 st citron (zest och saft)
- 2 msk ströbröd
- Frosting:
- 1,5 dl smetana
- 1 dl florsocker
- 1 msk citron zest
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten.
Tillsätt smetana, citronsaft och citronskal. Rör till sist ner det smälta smöret.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 min. Låt kakan svalna.
Vispa smetana, citronzest och florsocker till en fast kräm och bred över kakan.
Baka även;
Tips
För vuxna; låt vallmofröna dra i ca en timme i rom (2msk) innan du adderar dem i smeten så blir de än mer saftigt :)
Om man föredrar glasyr före frosting så byt ut smetana och citron krämen mot glasyr.
Glasyr - 1 dl florsocker 1-2 msk färskpressad citronjuice. Blanda om och bred över kakan.