Foodfolder

Settesoli Sicilien största vinkooperativ

Föregående Nästa
foodfolder-sicilien-liselotte-forslin.JPG
foodfolder-terese-cedergren-sicilien.JPG
foodfolder-menfi-kornärtskoka.JPG

Med ca 2000 odlare är vinkooperativ Settesoli Siciliens största. I Sverige hittar vi deras viner - Inycon Chardonnay Pinot Grigio, Inycon Chardonnay och Mandrarossa Timperosse Petit Verdot. Kännetecknande för vinerna är att de är matvänliga och det vita vinerna är friska, fruktiga med tropiska inslag och det röda fruktiga och kryddiga.


Kusten kring Menfi är otroligt vacker med härliga stränder och slingrande vingårdar som går ner ända till strandkanten. Menfi är vinkooperativet Cantine Settesoli´s huvudsäte för produktionen av vin.


Vinkooperativet grundades 1958 av lokala vinbönder på sydvästra Sicilien. Regionen var fattig och bildandet av kooperativet var ett sätt att tillsammans kämpa mot lågkonjunktur och försöka få vinbönderna att stanna kvar på ön. Idag styrs vingårdarna nästintill digitalt och man har påbörjat arbetet mot ett mer ekologiskt och hållbart jordbruk.


Sicilien´s vinodlingsarealen är större än Tysklands och de producerar mer vin än hela Australien. Ön har sammanlagt 30 kooperativ och Settesoli är det största med sina 6 000 hektar.


Cantine Settesoli vinerInycon Chardonnay 2015 EKOLOGISK


Frisk och fruktig smak av citrus, ananas, päron och honungsmelon. Ett fräsch och välgjort Chardonnay utan lagringstoner till mycket bra pris. Passar till grillade rätter med kyckling, fisk eller skaldjur alt. smakrika vegetariska rätter. 79 kr Hitta vinet här!Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2016


Fruktig och aromatisk med inslag av aprikos, ananas och citrus. Ett bra allroundvin att ha hemma, passar på buffébordet, till fisk eller kyckling, eller till vegetariska rätter195 kr för 3000 ml (box) Hitta vinet här!Inycon Shiraz EKOLOGISK


Mycket fruktig smak med inslag av blåbär, björnbär, lakrits, peppar och örter. Passar perfekt till sommarens grillade rätter av lamm- eller nötkött. 79 kr Hitta vinet här!Mandrarossa Timperosse Petit Verdot 2015


Ett unikt vin gjort på 100 % Petit Verdot (en av de minst kända bordeauxdruvorna) som sällan ingår med mer än 5% i viner. Kryddig och intensiv med inslag av blåbär, hallon och örter. Ett matvänliga vin som passar till smakrika ostar, maträtter med medelhavs inspiration och gärna grillad fisk. Vinet säljs på en ”knubbig” magnumflaska, så kallad barilotto.(From 1/9 finns Timperose i de fasta sortimentet då den sålt så bra) Vinet har även lagrings potential. 1500 ml 249 kr Hitta vinet här!


 


Besök SicilienUnder min vistelse bodde jag på de lilla mysiga resortet Il vigveto utanför Menfi som även ägs av Cantine Settesoli. Hotellet är omgivet av vingårdar och andra grödor.Rosa från Fattoria Lombardo lagar rustik siciliansk lunch Fläskkarré med råstekt potatis, olivolja och citron med ett glas Inycon ShirazPå besök hos Fattoria Lombardo en av vingårdarna som arbetar ekologiskt åt Cantine Settesoli, mestadels med Chardonnay druvor.Färsk vitlökBondbönor eller fava beans Sicilianska citroner <3Ristorante da Vittorio ligger vackert vid vattnet utanför MenfiGambero rosso, underbart goda räkorUnderbar bläckfiskDe flesta måltiderna avslutas med en Amaro - En smakrik bitter gjord på en blandning av upp till 33 örter, rötter och apelsinskal. Njuts ofta i ett kylt glas eller on the rocks, som en long drink med apelsinsaft, ginger ale eller club soda med en twist av citron.


res till Sicilien


Direktcharter går till Sicilien. ­Reguljärflyg finns till både Palermo och Catania. Under sommarhalvåret flyger flera bolag, till exempel Norwegian och ­Ryanair, direkt men det går också smidigt att byta i Rom, kolla bara att anslutningsflyget går från samma flygplats. Reguljära båtar går mellan San Giovanni och Messina. Det går även färjor från Genova, Livorno, Napoli och Cagliari samt från Malta och Tunisien.


Ta sig runt 


Det bästa sättet att ta sig runt Sicilien är med buss. Busstrafiken mellan Messina - Palermo och Messina - Syracusa är effektiv. Tidtabeller finns på www.interbus.it. Även tåg är ett smidigt sätt att ta sig runt. Tidtabeller och information finns på trenitalia.com Till de lipariska öarna (norrut), egadiska öarna (västerut), pelagiska öarna (söderut) och till Lampedusa går färjetrafik. Tidtabell finns på www.usticalines.it och www.siremar.it. För att hyra bil måste du vara över 21 år, för vissa biluthyrningsfirmor gäller 23-årsgräns.


 


Läs även;