Foodfolder

Sandefjordssås med laxsida och färsk potatis

Föregående Nästa
5EBD0214-E42B-401B-A3A1-09FFF6E6BFF9.jpeg
Här kommer världens enklaste recept på Sandefjordssås! Såsens krämighet och milda smak gör den till det perfekta komplementet till olika fisk- och gränsaksrätter.

Ingredienser

  • 0,8 kg Laxsida
  • salt
  • 2 tsk Mald rostad vitpeppar
  • Sås:
  • 60 g Rom (gärna forellrom)
  • 1 dl Vispgrädde
  • 1 dl Crème fraiche
  • 0,5 st citron
  • 120 g Smör
  • Salt
  • Malen vitpeppar
  • Färsk dill eller gräslök för garnering (valfritt)
  • Tillbehör:
  • 0,8 kg potatis

Gör så här:

SANDEFJORDSSÅS 


Koka upp grädde och crème fraiche, mixa i rumstempererat smör och smaka av med salt, malen vitpeppar och cest och juice från citronen. 
Vänd i romen (helst forellrom) vid servering och toppa med dill eller gräslök. Ta passande örter som är i säsong!



HEL LAXSIDA


Sätt ugnen på 150°C.


Torka av och putsa laxen. Klappa in salt och rostad mald vitpeppar och lägg laxen på en bakpappers beklädd plåt eller i en ugnsform. 


Sätt in laxen i mitten av ugnen och ugnsbaka tills den har en innertemperatur på 54°C. Tar ca 25 minuter.


Hacka färsk dill och gräslök och strö över fisken. Riv citron zest över.


Servera med Sandefjordssåsen och kokt färsk potatis.