
Här kommer världens enklaste recept på Sandefjordssås!
Såsens krämighet och milda smak gör den till det perfekta komplementet till olika fisk- och gränsaksrätter.
Ingredienser
- 0,8 kg Laxsida
- salt
- 2 tsk Mald rostad vitpeppar
- Sås:
- 60 g Rom (gärna forellrom)
- 1 dl Vispgrädde
- 1 dl Crème fraiche
- 0,5 st citron
- 120 g Smör
- Salt
- Malen vitpeppar
- Färsk dill eller gräslök för garnering (valfritt)
- Tillbehör:
- 0,8 kg potatis
Gör så här:
SANDEFJORDSSÅS
Koka upp grädde och crème fraiche, mixa i rumstempererat smör och smaka av med salt, malen vitpeppar och cest och juice från citronen.
Vänd i romen (helst forellrom) vid servering och toppa med dill eller gräslök. Ta passande örter som är i säsong!
HEL LAXSIDA
Sätt ugnen på 150°C.
Torka av och putsa laxen. Klappa in salt och rostad mald vitpeppar och lägg laxen på en bakpappers beklädd plåt eller i en ugnsform.
Sätt in laxen i mitten av ugnen och ugnsbaka tills den har en innertemperatur på 54°C. Tar ca 25 minuter.
Hacka färsk dill och gräslök och strö över fisken. Riv citron zest över.
Servera med Sandefjordssåsen och kokt färsk potatis.