Ingredienser
- 2 ask(ar) burk tonfisk à 185 g alt färsk tonfisk
- 4 st ägg
- 200 g körsbärstomater
- 0,5 st gurka
- 2 st romansallad el gemsallad
- 1 knippe haricot verts
- 1 st rödlök
- 300 g delikatess potatis (små)
- 2 msk kapris
- 12 st svarta oliver
- 8 st sardellfiléer
- Topping:
- 1 knippe bladpersilja (hackad)
- Dressing:
- 0,6 dl rapsolja
- 0,6 dl olivolja
- 1 klyfta(or) vitlök
- 2 msk dijonsenap
- 1 msk honung
- 2 msk rödvinsvinäger
- salt
- nymald svartpeppar
Gör så här:
Nicoise dressing
Vispa ihop senap, honung, rödvinsvinäger och finriven vitlök. Tillsätt raps- och olivolja i en tunn stråle under vispning. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Tonfisk/Lazx
Använd tonfisk på burk eller grilla färsk.
För grillad tonfisk el lax gör det i en het grillpanna eller direkt över glöden, anpassa tiden efter hur tillagad du vill ha den. Men behåll gärna kärnan rå för ett saftigare resultat. Låt den svalna något och skär den i skivor. Pensla på en marinad av olja, citronjos, mest och riven vitlök på snittytan. Salta och peppra.
sallad
Dela och rosta potatisen i ugnen på 200 grader tills den är mjuk och får en fin kulör (ca 15 min) och låt svalna. Koka äggen så att de får en krämig kärna ca 6 minuter och låt svalna.
Stek haricot verts så de blir mjuka.
Dela potatisen, skala och skiva löken. Skär gurkan i mindre bitar. Halvera tomaterna. Skala och dela äggen.
Dela romansalladen i fyra delar på längden på och låt stammen sitta kvar så att de håller ihop. Ringla olivolja över och salta. Grilla eller stek dem på varje sida så att de får lite färg. Att grilla salladen är valfritt men ger en ytterligare dimension till salladen.
Lägg upp potatis, sallad, haricot verts, tonfisk, tomater, rödlök, kapris och oliver. Häll över dressingen och toppa med ägghalvor och sardeller. Hacka bladpersilja och strössla över salladen.
Gott till