Foodfolder

Saffranskladdkaka med vitchoklad

Föregående Nästa
18298C41-24ED-4E70-884D-C7BE693AAB7D.jpeg
Kladdkaka med saffran och vitchoklad är magiskt gott och en perfekt dessert till högtider. Smak matcha med en pärlande Moscato d'Asti.

Ingredienser

  • 1 paket saffran
  • 1 msk vodka eller annan sprit (valfritt)
  • 100 g smör
  • 150 g vit choklad
  • 2 msk rapsolja
  • 2 st ägg á 60 g
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk ströbröd
  • Tillbehör:
  • 1 dl lingon
  • 3 dl grädde

Gör så här:

FÖLJ MIG OCH FOODFOLDER PÅ INSTA >>


Sätt ugnen på 175 grader.


Blanda saffranet med valfri sprit eller vatten och låt  stå och dra i minst 15 min. Smakämnena och färgen i saffran är lösliga i vatten och alkohol. Det är därför man alltid ska blanda ner saffranet i vätska – det blir bäst med alkohol. Alkoholen försvinner när du gräddar kakan. Spritsorter som passar bra är rom, vodka eller cognac.


Smält smöret i en kastrull, rör ner saffranet med vätskan i smöret efter att det smält, dra bort kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i blandningen.


Vispa samman ägg och socker poröst i en bunke och häll sedan ner den vita chokladsaffranssmeten i. Skikta ner mjölet och vaniljsockret, och rör till en slät smet.


Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbara kanter, ca 22-24 cm. Smörj och ströa formen, och häll i smeten. 


Grädda saffranskladdkakan i mitten av ugnen i ca 15-18 min, den ska vara lite kladdig.


Servera kakan med lättvispad grädde och lingon.


Gott till