Ingredienser
- 1 paket saffran
- 1 msk vodka eller annan sprit (valfritt)
- 100 g smör
- 150 g vit choklad
- 2 msk rapsolja
- 2 st ägg á 60 g
- 2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl vetemjöl
- 2 msk ströbröd
- Tillbehör:
- 1 dl lingon
- 3 dl grädde
Gör så här:
FÖLJ MIG OCH FOODFOLDER PÅ INSTA >>
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda saffranet med valfri sprit eller vatten och låt stå och dra i minst 15 min. Smakämnena och färgen i saffran är lösliga i vatten och alkohol. Det är därför man alltid ska blanda ner saffranet i vätska – det blir bäst med alkohol. Alkoholen försvinner när du gräddar kakan. Spritsorter som passar bra är rom, vodka eller cognac.
Smält smöret i en kastrull, rör ner saffranet med vätskan i smöret efter att det smält, dra bort kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i blandningen.
Vispa samman ägg och socker poröst i en bunke och häll sedan ner den vita chokladsaffranssmeten i. Skikta ner mjölet och vaniljsockret, och rör till en slät smet.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbara kanter, ca 22-24 cm. Smörj och ströa formen, och häll i smeten.
Grädda saffranskladdkakan i mitten av ugnen i ca 15-18 min, den ska vara lite kladdig.
Servera kakan med lättvispad grädde och lingon.
Gott till