Juliga inlagda apelsiner i saffran som passar julens alla desserter. Kombinera till Ris a la Malta, frukost yoghurten eller fattiga riddarna.
Ingredienser
- 1 kg apelsiner
- 0,5 g saffran
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 stjärnanis
- 1 st kanelstång
- 5 dl strösocker
- 5 dl vatten alt. vitt vin
Gör så här:
Häll upp saffran i ett glas med vin eller annan alkohol då smakerna förstärks på så sett.
Skär med vass kniv bort allt skal på apelsinerna och skär sedan ut apelsinfiléerna Lägg dem i en burk som får att försluta.
Koka upp en sockerlag med vitt vin/vatten och socker till lagen i en kastrull. Låt koka ihop ett par minuter utan lock och lägg sedan i kryddorna. Låt lagen koka utan lock, i ca 5 minuter.
Ta upp stjärnanisen och låt lagen svalna något. Häll sedan lagen över apelsinfiléerna. Låt stå och dra i ca 1-2 timmar.
Servera de juliga apelsinfiléerna med lättvispad grädde och rostade solrosfrön eller till fattiga riddare, Ris a la Malta, pannkakor eller andra juliga desserter.
Saffranslagen passar utmärkt som smaksättare i drinkar!
Testa även