Foodfolder

Saffransinlagda apelsiner

Föregående Nästa
D266527E-7DD6-4B0B-8C1B-823A91B7E540.jpeg
Juliga inlagda apelsiner i saffran som passar julens alla desserter. Kombinera till Ris a la Malta, frukost yoghurten eller fattiga riddarna.

Ingredienser

  • 1 kg apelsiner
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 stjärnanis
  • 1 st kanelstång
  • 5 dl strösocker
  • 5 dl vatten alt. vitt vin

Gör så här:

Häll upp saffran i ett glas med vin eller annan alkohol då smakerna förstärks på så sett.


Skär med vass kniv bort allt skal på apelsinerna och skär sedan ut apelsinfiléerna Lägg dem i en burk som får att försluta.


Koka upp en sockerlag med vitt vin/vatten och socker till lagen i en kastrull. Låt koka ihop ett par minuter utan lock och lägg sedan i kryddorna. Låt lagen koka utan lock, i ca 5 minuter.


Ta upp stjärnanisen och låt lagen svalna något. Häll sedan lagen över apelsinfiléerna. Låt stå och dra i ca 1-2 timmar.


Servera de juliga apelsinfiléerna med lättvispad grädde och rostade solrosfrön eller till fattiga riddare, Ris a la Malta, pannkakor eller andra juliga desserter.


Saffranslagen passar utmärkt som smaksättare i drinkar!


Testa även