
Ingredienser
- ekologiskt vetemjöl till bakbordet
- Dag 1:
- 100 g vetesurdeg
- 500 g ekologiskt vetemjöl
- 350 g ljummet vatten
- 1,5 g saffran
- 4 cl rom
- Dag 2:
- Surdegen och saffranet från dag 1
- 200 g filmjölk alt. crème fraiche
- 100 g ljummet vatten
- 200 g smör
- 500 g ekologiskt vetemjöl
- 100 g strösocker
- 150 g mandelmassa
- 15 g salt
- Fyllning 1:
- 250 g Mandelmassa
- 1 dl socker
- 200 g smör
- 1 msk stött kardemumma
- Fyllning 2:
- 150 g russin
- 1 dl glögg
- 100 g smör
- 150 g marsipan
- Topping:
- 50 g smör
- strösocker
Gör så här:
Dag 1
Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke. Täck med plast och låt stå över natten i ett varmt rum. (ställde bunken i badrummet som har golvvärme för jämn temperatur, då mitt kök är något kallt)
Rör ihop saffran med rom i en skål och låt dra.
Dag 2
Blanda alla ingredienser i en bakmaskin alt. i en stor bunke och knåda ihop degen med degkrokar i 10 min. Täck med en kökshandduk och låt vila i rumstemperatur i ca 30 min.
Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och knåda till en smidig deg som släpper från bordet.
Dela degen i sex/åtta mindre degar och lägg dem på en plåt och låt vila i 1–2 timmar, under en fuktig kökshandduk.
MANDELFYLLNING
Riv mandelmassa och blanda med strösocker och kardemumma. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.
RUSSIN FYLLNING
Hacka russinen grovt. Koka upp glögg och slå över russinen. Låt russinen dra cirka 20 minuter. Häll av glöggen från russinen. Riva och blanda mandelmassa med smör och russinen.
Saffransknutar med mandel- & kardemummafyllning
Knutar
Kavla ut degen till en ca 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord. Bred ut valfri fyllningen jämt över degen. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning.
Dela degen i avlånga remsor, cirka 50-90 gram vardera och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som en nysta. Lägg i bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt till valfri storlek under en duk, ca 1-2 timmar.
Stjärna (Grundreceptet ger 2 st stjärnor)
Dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till runda degplattor, cirka 25 cm i diameter. Bred på valfri fyllning på degplattan. Lägg nästa degplatta ovanpå, bred på fyllning. Gör ett lager till och avsluta med en platta utan fyllning på.
Använd ett stjärnformat pepparkaksmått alt. ett runt lock som du trycker ner i mitten på kakan. Klipp sedan snitt från kanten ända fram till formen/locket. Dela först rundeln i fyra delar, sedan delar du även dessa på fyra. Snurra degstrimlorna in mot varandra 1–2 varv. Låt jäsa ordentligt till valfri storlek under en duk, ca 1-2 timmar.
Grädda saffransbrödet
Sätt ugnen på 250 grader 40 min innan du ska grädda saffransbrödet. Sänk temperaturen till 230 grader och grädda i cirka 8-10 minuter.
När surdegssaffransbullar är klara pensla knyterna/stjärnan med smält smör och strö på rikligt med socker.
Testa även att baka Saffransbullar, Saffransmuffins eller Saffranscakepops, Panettone
Vintips
Calvet Réserve du Ciron Söt och elegant balanserad med toner av honung, aprikos, kanderade apelsinskal, mandel, saffran och lätta tropiska inslag. Passar utmärkt till saffransdesserter, mögelost och cigarrer. 🇫🇷 Bordeaux, Sauternes | 12,5 % | 🍇 80% sémillon, 15% sauvignon blanc och 5% muscadelle | Nr 4029 | 129 kr Här hittar du vinet >> | ![]() |
Tips
Se hur bakbloggaren Petra Villani film hur man gör en saffranssitjärna