Terese Cedergren

Rostad vitlök

Föregående Nästa
foodfolder-rostad-vitlök.jpg
Rostad vitlök får en söt och lätt kryddig smak och passar perfekt som smakhöjare till tex grillade maträtter. Alternativt mosa vitlöken som dressing med olja.

Ingredienser

  • 1 st vitlök
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 nypa(or) salt

Gör så här:

Sätt på ugnen på 150 grader.


Skär sedan bort toppen på vitlöken och häll på olja och en nypa salt.


Lägg in den i en aluminiumfolie på en plåt och placera vitlöken i mitten av ugnen.


Rosta vitlöken i ca en timme och ta sedan ut plåten och låt vitlöken svalna.


Använd sedan den rostade vitlöken som den är eller till tex. dressing då med olja. Som grilltillbehör passar den även utmärkt som.



 Lyssna på podden via SpotifyAcast eller iTunes


Testa tillsammans med


 

Tips

Det har visat sig att grävlingar gärna har vitlök i sina bon för att invika fästingar och enligt studier så minskar även risken för att få fästingar om man ätit vitlök. 

Ämnet som som påverkar detta heter Allicin, det är också det som gör att vitlöken får sin starka karaktäristiska doft. 

Du kan minska förkylning med upp till 70 % om man kontinuerligt äter vitlök.

Vitlök ska även ha blodtrycksänkande effekter och har så högt innehåll av antioxidanter att det minskar risken för Alzeimers och demens.

För att märka dessa positiva effekter behöver du äta 6 vitlöks klyftor om dagen.