Foodfolder

Rioja

Föregående Nästa
foodfolder_campo_viejo.JPG
rioja-karta-foodfolder.jpg

På besök i Rioja hos Campo Viejo och Ysios. En alldeles underbar och lärorik resa. Rioja ligger i anslutning till Bilbo och San Sebastian så nästa gång ni åker till dessa platser så rekommenderar jag varmt ett besök i Rioja.


RECEPT INSPIRERADE AV RESAN


Campo ViejoFärden förde oss först till pionjären Campo Veijo. Vineriet ligger ett stenkast från Logroño, ”huvudstaden” i Rioja och är ultra modernt med en klimatneutral anläggning med den absolut senaste teknologin i vinvärlden utan att göra avkall på traditionella vinframställnings metoder. Byggnaden ligger delvis under jord för att på så sätt få idealiska förutsättningar för att producera och lagra vin. 


Chefsvinmakaren är den färgstarka kvinnan Elena Adell, hon har även en ung pionjär i vineriet, Clara Canales som arbetar i den experimentella delen. Där de nu tittar på att få fram ett 100% Viura vin.Campo Viejo CrianzaBärig smak med en liten kärvhet, inslag av körsbär och örter. Prisvärd instegs Rioja. Beställ vinet här!

Campo Viejo Gran Reserva - Välgjord med mjuka tanniner och en lång eftersmak. Beställ vinet här!

Campo Viejo ReservaMedelfyllig och frisk med en mogen kryddig smak och inslag av mörka bär och den klassiska Rioja dilltonen. Beställ vinet här!

Dominio de Campo Viejo - Min favorit! Kraftfull och frisk med bra struktur och inslag av vinbär, ek och kryddor. Beställ vinet här!

Campo Viejo Cava Brut Reserva Torr, frisk och fruktig, perfekt mingelbubbel. Beställ cavan här!
Labbet för nya viner, där den unga vinmakerskan Clara Canales laborerar med vita Rioja viner.
Under vår resa så fick vi ta del av den lokala gastronomin under en tapas promenad i Riojas hjärta Logroño. Johan Edström står för servicen.

Vår guide och Pernod Ricards brand ambassador Fredrico presenterar en galet god tomatsallad.Tapas paus.Pata Negra ett måste på en tapas promenad.Bland de godaste jag någonsin ätit, carpaccio på råräka.
Under besöket fick vi även möjligheten till att se skörden av druvorna som ser för hand.Besök i vingården.Oslagbar utsikt, Riojas landskap är otroligt vackert.Middag på Campo Viejos bodega.Johan håller tal för Campo Viejos chefsvinmakare Elena Adell.Klart vi fick en specialprovning i Campo Viejos bibliotek av Elena Adell.Grym lineup.Vinbiblioteket.

Vi fick även besöka Bodegas Ysios som har kallats ett flaggskepp för ”den nya Riojan”. Bodegans filosofi är att endast framställa ett vin, Ysios Reserva, med modern teknik och nytänkande. 

Den spännande byggnaden ligger utanför den lilla byn Laguardia i Rioja Alavesta, vineriet är toppmodernt med otroligt häftig exteriör likväl som interiör. Väl värt ett besök.

Fasad fetish.Den majestätiska Ysios byggnaden av arkitekten Santiago Calatrava. Berömd över hela världen och inte minst för oss svenskar med Turning Torso i Malmö.Majestätiska druvor :)Ysios fatlagring.
Carl "Calle" Silander från Dina Viner bland Ysios fat.Ysios nya reserva.Ysios reserva finns i Systembolagets beställningssortiment.Under 80- och 90-talet var Rioja ett av världens mest populära vindistrikt men intresset svalnade. Nya Världen tog plats i våra vin hjärtan men nu är Rioja på framfart igen. Idag är vinerna bättre än någonsin och den spanska gastronomin är på topp. Man jobbar på att ta tillbaka de ursprungliga druvorna för att göra bättre och mer ursprungs typiska viner. Riojas består av ca 50 000 hektar, varav 31 000 av dem består av den tjockskaliga blå druvan tempranillo. Den trivs i jord som är rik på lera och kalksten, vilket Rioja Alta och Rioja Alavesta är rik på.


Garnacha (grenache), den andra stora druvan, klarar både hett klimat och torka och är den mest planterade druvan i Rioja Baja, den varmaste delen av Rioja.Rioja regionen producerar ca 190 miljoner liter per år därav är 75 % rött vin. 


Rioja utformas av tre regioner, vilket ger vinerna olika karaktärer i sina specifika sub områden.

 

Rioja Alta, Atlantklimat, 20 941 hektar (vintrarna kan bli mycket kalla med frost och snö på vissa platser) viner med stor kropp och hög syra som verkligen är gjorda för ekfatslagring. Jordmånen är rik på lera och även kalk.


Rioja Alavesa, atlant- och medelhavsklimat, 10 494 hektar (vintrarna kan bli mycket kalla med frost och snö på vissa platser) Jordmånen är rödaktig och hård med sten och lera djupt ned i marken.


Rioja Baja, Med Medelhavsklimat, 16 951 hektar, tillverkar viner med högre alkoholhalt (varmare och torrare). Marken är flack och relativt djup. Vinerna är aromatiska, friska, robusta och balanserade.Odlade druvor i Rioja


Gröna: Chardonnay, Garnacha Blanca, Malvasia Riojana, Sauvignon Blanc, Tempranilla Blanca, Torrontes, Verdejo, Viura

Blå: Tempranillo, Garnacha, Graciano, Mazuela