Ett glas rabarbersaft påminner mig om min uppväxt i vår granne Britta Janssons kök där jag ofta tillbringade mina dagar. Älskade att få hjälpa till i landet på hennes handelsträdgård på Ljusterö. Satt jag inte i en buske och åt bär eller drog upp morötter så hjälpte jag till i köket. Minst sagt en idyllisk och lärorik uppväxt i skärgården.
Ingredienser
- Övrigt:
- 1 kg rabarber
- 5 dl svartvinbärsblad (valfritt)
- 5 dl vatten
- 3 dl kokossocker alt vanligt strösocker
Beskrivning:
Skölj och skär rabarbern i bitar.
Koka upp vattnet med sockret i en kastrull och lägg i rabarbern. Koka under lock tills rabarbern kokat sönder.
Lägg ned vinbärsbladen och låt svalna och ställ sedan i den i kylen över natten.
Lägg en ren handduk i ett durkslag som ställs över en bunke. Sila saften genom den.
Häll upp saften på rengjorda flaskor.
Testa även;
Tips
Spara rabarber resterna och ta bort vinbärsbladen. Använd den som dessert tex. med vaniljglass och munk, super gott!