Ingredienser
- 1 kg rabarber
- 1 kg strösocker
- 50 g smör
- 1 tsk citronsyra
Gör så här:
Skölj rabarberstjälkarna noga och skär dem i tunna bitar. Blanda med socker i en bunke och låt det dra över natten.
Slå upp den saft som bildats i en kastrull, och koka ihop den på hög värme utan lock och reducera tills cirka hälften kvarstår. Lägg sedan i rabarbern, koka kraftigt under omrörning.
Bryn smöret i en kastrull på ganska hög värme. Låt smöret bubbla upp ordentligt. Sväng runt kastrullen några gånger så att värmen fördelas jämnt. Efter ca 2–3 minuter börjar smöret bli gyllenbrunt. Dra kastrullen åt sidan när smöret blir stilla och doftar nötigt. Ta bort skummet med en sked och rör ner det brynta smöret när marmeladen kokar som mest.
Sänk värmen och låt marmeladen koka på låg värme i ca 30-45 minuter.
Prova om den har rätt konsistens genom att låta lite marmelad svalna på ett fat. Slå upp marmeladen på väl rengjorda glasburkar. Smaken mognar med fördel efter ett dygn.