Foodfolder

Quiche Lorraine - Fransk ostpaj med sparris och gröna ärtor

Föregående Nästa
3CE7EC48-5E7C-48CF-A486-AEB14A68FCCC.jpeg
En variant på den franska ostpajen Quiche, orginalet är med rökt fläsk men här serverar jag den med varmrökt lax! Använder även gröna ärtor och sparris som både är gott och ger pajen en otroligt uppfriskande grön färg. Variera ingredienserna efter säsong och smak! Till detta serverade jag de nyanserade naturvinet OrangeGutang som du finner längst ned i receptet.

Ingredienser

  • 1 st pajskal
  • Fyllning:
  • 4 st ägg (L)
  • 300 g frysta gröna ärtor
  • 2 dl creme fraiche
  • 4 st sparris
  • 100 g ost
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 st citron
  • Dressing:
  • 4 msk Dijonsenap
  • 1 dl rapsolja
  • 0,5 dl vinäger eller citronjuice
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk honung
  • Tillbehör:
  • 480 g Varmröktlax alt. rökt skinka
  • 200 g blandsallad

Gör så här:

För pajskal kan du använda dig av ett traditionell pajdeg, smördeg eller filodeg.


Fyllning


Knäck äggen i en mixer, tillsätt sedan crème fraiche, citron juice, de frysta ärterna, sparris och det mesta av osten. Tillsätt en salt och svartpeppar, och mixa tills det är jämnt.














För värm ugnen till 200°C.


För filodeg - varva den i lager i en ugnsform ca 25 x 25 cm beroende på storlek av receptet. Pensla arken med vatten och vispat ägg.


För pajdeg och smördeg - Kavla ut degen på en mjölad yta till strax under ½ cm tjocklek. Rulla sedan ut den över en oljad ugnsform ca 25 cm x 25 cm, forma den längs kanterna och stick hål i botten. Riv av eventuell överhängande deg, och grädda sedan i 10 minuter, eller tills den är lätt gyllene.


Sänk värmen på ugnen till 175°C.


Häll jämnt över fyllningen i ugnsformen och grädda i först 10 minuter, ta ut pajen och dekorera med sparris och fortsätt sedan gräva den i ca 15 minuter, eller tills den är fast. Ta ut den och riv sedan över resten av osten.


Klä quichepajen med groddar och salladsblad.


Dijondressing


Blanda senap, olja, vinäger/citron, salt, peppar och honung i en skål eller en burk med lock (då kan du skaka dressingen så den blandas).


Servera pajen med en sallad, dijondressing och varmrökt lax eller rökt skinka.







I glaset passar