Foodfolder

Poulet á la créme - Kyckling i gräddsås

Föregående Nästa
foodfolder_Poulet_a_la_creme_georges_blanc-2.jpeg
Ingredienserna enkla, men ändå är detta en mycket lyxig anrättning. Smakerna är lena, fylliga och gifter sig ofantligt väl serverat med Pilaffris och ett glas silkigt rött vin. Mannen bakom rätten är Georges Blanc en fransk kock och restauratör, med tre Michelin-stjärnor.

Ingredienser

  • 1 st Bresse kyckling á 1,2 kg/st eller liknande majskyckling
  • 150 g smör
  • 1 st gul lök
  • 4 klyfta(or) vitlök
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 kruka(or) färsk timjan
  • 1 l grädde
  • 8 st champinjoner (medel stora)
  • 1 dl vitt vin eller champagne
  • 100 g Anklever/fois gras
  • Tillbehör:
  • 4 dl pilaffris

Gör så här:

Stycka upp kycklingen i bitar, dvs lår, klubbor, vingar och skrov.


Rosta skrovet i ugnen på 160 grader till en innertemperatur på 67° vid benet. Dra av köttet och lägg ner de i grytan när de andra bitarna är klara och häll ner saften från ugnsformen.


Bryn kyckling bitarna lätt i smör och olja i en gryta. Salta och peppra med vitpeppar.


Pudra dem med vetemjöl och slå över grädde.


Tillsätt en knippe färsk timjan i grytan.


Skala och dela löken i 4 bitar, dela även champinjonerna i fjärdedelar och krossa vitlöksklyftorna med knivseggen och lägg ner i grytan.


Sjud grytan tills kycklingen är klar. Dvs nät köttet släpper från benet. Tar ca 25-30 min. 


Häll på vitt vin eller champagne och låt anklevern smälta i grytan.


Smaka av med salt och vitpeppar.


Servera din Poulet á la créme Georges Blanc med pilaffris och njut av ett glas rött från Bourgogne. 


 Se Georges Blanc originalrecept



 beställ anklever här >>


Passar till